woensdag 25 april 2012

Jezus Verlosser en Heer

Wat kan ik genieten van mijn wandelingen. De zonnestralen door de wolken. Dauw en mist op het land. Wat een zegen om zo midden  in de natuur te mogen wonen. Om anderen mee te kunnen laten genieten heb ik een filmpje gemaakt. En hieronder wat gedachten die vanochtend onder het wandelen mij bezig hielden.




Wat u ook doet, doe het van harte, alsof het voor de Heer is en niet voor de mensen
kol 3:23

Ik heb me voorgenomen om de kinderen elke maand een nieuwe bijbeltekst aan te leren. Ze een rijkdom te geven die niemand van ze kan afnemen. Ze vinden het erg leuk en vragen steeds weer om een nieuwe tekst die ik dan op het bord schrijf. Dit keer was de tekst: "Doe je werk van harte als voor de Here en niet voor mensen". En terwijl ik het de kinderen leerde kwam de tekst bij mij naar binnen. Ja, Heer ik wil leven voor U. Het was net alsof God zei: "Wees niet bang ik ben met je" Die avond had ik een spannende vergadering waar ik erg tegenop zag maar God bemoedigde mij door mijn eigen woorden. God geeft je kracht op die momenten dat je het nodig hebt en altijd weer op een bijzondere manier.

Hoe vaak kijken we niet naar onszelf en ergeren we aan al ons falen. Zo vaak baal ik van al mijn domme dingen. Een domme opmerking, iets verkeerd begrepen, een blunder hier en daar. Als ik  naar al die dingen blijf kijken zakt de moed me in de schoenen. Hoe kan God mij nou gebruiken? Ik spiegel mezelf aan anderen die alles veel beter kunnen.

Mijn buurvrouw is zo sociaal en bewogen en durft op iedereen af te stappen. Ik zie mezelf dat nooit doen. Ik heb het wel geprobeerd en soms gaat het goed maar ik moet echt op mijn tenen lopen want eigenlijk ben ik helemaal zo. Mensen zien mijn gemaakte en onzekere houding. Ik val door de mand met mijn sociale onhandigheid. Op dat moment besef ik dat ik in eigen kracht bezig ben en doe wat ik denk wat goed is. Zonder stil te worden en te vragen: "God wat wilt u dat ik doe?"

God wil niet dat we bezig zijn met het behagen van mensen. Hij wil dat we mensen liefhebben en door Zijn ogen naar de mensen kijken.  Als je voor God leeft dan verdwijnt de angst voor mensen. Maar God wil ons ook op onze eigen manier en met onze eigen talenten gebruiken. Zelfs door zwakheid heen. (bibberen en stotterend) We hoeven niet als de ander te zijn.

Soms vraagt God me voor een bepaalde persoon te bidden. Soms tegen mijn gevoel in. Ik zeg dan: Maar Heer ik heb geen liefde voor die persoon. Ik voel er niks bij. Ik heb moeten leren dat liefde geen gevoel is!! Liefde is een wilsbesluit waar God zijn liefde over giet. Een besluit om God meer te gehoorzamen. Samen met Hem door het leven te wandelen. In eigen kracht faal ik maar mijn zwakheid kan God gebruiken.

Wandelen met God elke dag!

Sommige mensen denken dat geloof iets is voor later. Jezus is voor onze zonden gestorven en heeft de dood overwonnen en door Zijn offer mogen we straks in Gods nabijheid leven. Maar wat een vergissing is dat. God heeft ons niet alleen bevrijd zodat we straks bij Hem mogen zijn. God heeft ons bevrijd om in het hier en nu voor Hem te leven. Voor Hem en met Hem. Geloven is niet alleen iets voor later maar het is voor NU. Elke dag meer van Hem en minder van mezelf. Zijn leiding vragen en ervaren.

Ik ken iemand die zegt ook te geloven en dat het goed komt met hem.
Hij zegt Jezus te aanvaarden als verlosser en gaat vervolgens gewoon door met mensen voor de gek houden. Wrok en bitterheid blijven zijn hart plagen. Hij blijft zijn oude werk uitvoeren. Hij is niet gestopt met zijn oude leven. En dat is nou net het probleem. Mensen die denken dat geloven iets is voor later. Mensen die Jezus wel aanvaarden als Verlosser maar niet als Heer. Verlossing heeft een doel. Namelijk dat je niet meer voor jezelf leeft maar dat je gaat leven voor Hem.

Ikzelf leef niet meer, maar Christus leeft in mij. Mijn leven hier op aarde leef ik in het geloof in de Zoon van God, die mij heeft liefgehad en zich voor mij heeft prijsgegeven Galaten 2:20

 Aanvaard Jezus niet alleen als verlosser maar ook als Heer van je leven.

maandag 23 april 2012

Opruimentips van Flylady

Vandaag weer een HBD dag. House blessing day. De meeste tijd  in het huishouden zit in het opruimen. Ik heb wat tips van Flylady die mij erg hebben geholpen bij het opruimen.
Zorg bijvoorbeeld dat alle grote oppervlakten zoals je tafel of aanrecht opgeruimd zijn. Je bed opmaken zorgt ervoor dat het in de slaapkamer 80% opgeruimder uitziet. Zorg dat al je spullen een huisje hebben. Dit betekent dat je voor alles een vaste plek is waar het hoort te liggen. Je ziet bij mij kan het ook wel wat netter. Overal staat wat.




Flylady heeft 3 manieren van opruimen:

-Brandjes blussen (hot spots)
-Eén bepaalde kamer opruimen binnen bepaalde tijd (decluttering)
-27 dingen weggooien (de 27-fling-boogie)

Brandjes blussen:
Rommel opruimen is net als een brandjes blussen. Als je de rommel niet opruimt is het net als een als een brandje, dat het huis overneemt als je er geen aandacht aan wordt besteed. Als je een kamer binnenloopt, is een brandje het eerste wat je ziet. Je ogen kunnen het niet ontwijken .Als je deze plek niet bijhoudt, dan groeit het brandje en neemt uiteindelijk de hele kamer over en dan ziet het hele huis er rommelig uit.
Gedurende de afgelopen jaren is mijn brandje verschoven. Toen ik nog een kind was, was het de stoel in mijn slaapkamer. Ik stapelde alles op tot het plafond. Ik heb nu 2 brandjes in mijn huis: de eetkamertafel en het
logeerbed. De eetkamertafel is een plek waar we de post en andere paperassen neerleggen.

Oke, de stapel ligt er pas sinds gisterenavond, maar als ik het niet gelijk vanochtend opruim, dan komen er alleen maar meer spullen bij. TROEP TREKT TROEP AAN. Het logeerbed is precies hetzelfde. Ik gebruik het om spullen op te leggen die geen eigen plek hebben. Heb jij ook van deze plekken die groeien als je er geen aandacht aan besteedt? Ziet de rest van de familie deze plekken als plekken waar ze spullen neer kunnen leggen als ze geen zin hebben om ze op te ruimen? Het is ons werk om deze brandjes te blussen.
Ruim de stapel op en vind de ruimte eronder. Blus het brandje voordat het een bosbrand wordt! Dit doe ik 2 x 5 minuten per dag.



Eén bepaalde kamer opruimen
1) Bedenk hoe vaak en wanneer je wilt opruimen. (Ik ruim bijvoorbeeld 15 minuten één bepaalde kamer per dag). Doe elke dag een klein beetje en gebruik een timer. Wees gewaarschuwd het kan verslavend zijn! Als je begint met opruimen, wil je doorgaan als een razende Roeland! Maar put jezelf niet uit! Doe elke keer een klein beetje. Het hele huis kan je niet in 1 dag opruimen maar het lukt je wel in kleine stukjes.
2) Materialen die je nodig hebt bij het opruimen: Je hebt nodig vuilniszakken (milieuzak voor plastic), doos of dozen. De doos gebruik je voor de spullen die niet in de kamer horen maar opgeruimd moeten worden.
3) Zet je timer: op 1 uur (of 30, 15 of 10 minuten - het maakt niet uit hoe lang). Werk zo snel als je kan en haal niet meer spullen te voorschijn dan je kan opruimen in de tijd die je voor jezelf gesteld hebt. Dit betekent dat je 1 lade, 1 kast (of 1 plank), 1 mand tegelijkertijd doet. Niet alles tegelijk!
4) Begin bij de ingang van je kamer: Werk daarna met de klok mee. Sla niets over. Wat er aan de beurt is, doe je.
5) Opruimen!: Doos en vuilniszak aan je voeten, de stofdoek in je broekband, begin met het uitruimen en wegdoen van spullen die er niet horen. Stop vuilnis in de vuilniszak en spullen die in een andere kamer thuishoren in de opruimdoos. Maak je er niet druk over dat je daar geen plaats hebt om het op te ruimen. Als je klaar bent, heb je dat wel. Dat is een belofte van Flylady.
6) Wat op te ruimen?
Dingen die je jezelf af moet vragen als je aan het opruimen bent:
- Houd ik hiervan?
- Heb ik het het afgelopen jaar gebruikt?
- Is het eigenlijk rotzooi?
- Heb ik er 1 die beter is?
- Heb ik er echt 2 nodig?
- Heeft het sentimentele waarde waardoor ik ervan houdt?
- Of bezorgt het me schuldgevoelens en wordt ik er droevig van?
Maak de kamer vrij van spullen die je niet laten GLIMLACHEN.
8) Gooi het afval weg!: Doe het gelijk in de kliko of ergens anders waar je het vuilnis bewaard. En pak een nieuwe  ga door met vliegen totdat de timer gaat.
9) Opruimen: Als de opruimdoos vol is, pak de doos op en ren het huis ronden zet de spullen in de kamer waar ze thuishoren. Als je plaats hebt in die kamer waar het thuishoort, zet het daar dan gelijk neer. Als je klaar bent met opruimen, heb je voor alles een plaats en staan de spullen daar dan ook.
10) De timer gaat: als de timer gaat, ruim je alle dozen op, maar eerst maak je ze allemaal leeg. Werk zo snel als je kan!

27-fling-boogie
Dit is ook een handig hulpmiddel. Je pakt een vuilniszak en kijkt de kamer rond. Maakt niet uit welke kamer en zoek 27 dingen die je weg moet gooien en dan stop je. Een dopje, papiertje, lege zeepfles, etc, etc. Ik geef die opdracht ook wel eens aan mijn kinderen. Waarom 27? Tja gewoon een grappig getal. En als je langer bezig bent wordt het getal van gevonden rommel steeds kleiner.

En bij dit alles: Wees niet te perfectionistisch.







zondag 22 april 2012

In wiens handen het is...
Een basketbal in mijn handen is ongeveer 19 dollar waard.
Een basketbal in de handen van Michael Jordan is zo’n
33miljoen dollar waard. Het hangt er vanaf in wiens handen het is.

Een honkbal is in mijn handen ongeveer 6 dollar waard.
Een honkbal in mark McGuire’s handen is wel,
19 miljoen dollar waard. Het hangt er vanaf in wiens handen het is.

Een tennisracket is waardeloos in mijn handen.
Een tennisracket in ‘Venis Williams’ handen,
Is een gewonnen kampioenschap.
Het hangt er vanaf in wiens handen het is.

Een stok in mijn handen zal een wild dier weghouden.
Een stok in Mozes handen zal de machtige zee,
splijten. Het hangt er vanaf in wiens handen het is.

Een katapult is in mijn handen kinderspeelgoed.
Een slinger in de handen van David is een,
Machtig wapen. Het hangt er vanaf in wiens handen het is.

Twee vissen en vijf broden in mijn hand zijn een paar,
Vis-sandwiches. Twee vissen en 5 broden in de handen van God,
Zal duizenden voeden. Het hangt er vanaf in wiens handen het is.

Spijkers in mijn handen zouden misschien een vogelhuisje
Voortbrengen. Spijker in de handen Jezus Christus brengen redding,
voor de hele wereld. Het hangt er vanaf in wiens handen het is.

Zoals je hier hebt gezien hangt het er vanaf in wiens handen het is.
Dus leg je  de tieners, de ouders van de tieners, hun vrienden, je team, je bezorgdheden, je angsten , je verdriet, Je hoop, je dromen, je familie en je relatie, In de handen van God, want….
Het hangt er vanaf in wiens handen het is.

Uit de nieuws brief  van rock solid.

donderdag 19 april 2012

Chocolade/ nootjeskoek

Weer een lekker (Montignac) recept klaargemaakt met de jongens. Met (h)eerlijke chocola want dat moet van mijn oudste zoon en dat is ook zo. Dan smaakt het nog lekkerder. Het was een heel karwei die nootjes malen. Ik heb geen keukenmachine maar wel een hakblokje van Ikea met een dubbel wiebelmes. Fanatiek werd er gewiebeld en al snel (dik kwartier) waren de nootjes klein. Toen ging alles heel snel en stond de koek klaar te worden in de oven. Hmmm het rook in ieder geval goed. Het resultaat was heerlijk maar machtig. De jongens konden er niet van afblijven. Hmmm Montignac. De koek moest zelfs mee naar school. En zo is het gekomen...de koek is alweer op.

Het recept:

Chocalade/ nootjeskoek

225 gram pure chocolade
200 gram boter
2 tl vanille-extract
100 gram fructose
3 eieren
175 gram gemalen amandelen
100 gram gehakte walnoten

Smelt in een pan met dikke bodem op laag vuur de chocolade met de boter. Neem de pan van de warmtebron, roer er het vanille-extract en de fructose door en laat het mengsel iets afkoelen.

Klop er geklutste eieren, gemalen amandelen/ walnoten door.

Doe het beslag in de bakvorm en bak in 25-30 minuten gaar.







maandag 16 april 2012

Heerlijk weekend

Wat een heerlijke dagen. Het zonnetje krijgt al steeds meer kracht. Al moest ik zaterdagochtend nog wel even het ijs van de autoramen krabben.
We moesten vroeg op want Daniël had een voetbalwedstrijd. Een hele spannende wedstrijd. Binnen mum van tijd stonden ze 2-0 achter maar voor de rust was de stand gelijk. Na de rust scoorden ze nog twee doelpunten en de tegenpartij kreeg ook nog een kans. Ze hebben met 4-3 gewonnen en dat is maar goed ook want dit nieuwe seizoen hadden ze nog geen wedstrijd gewonnen.





Het was museumweekend en een gratis museumbezoek laten we niet aan onze neus voorbij gaan. We zijn 's middags naar het gevangenismuseum in Veenhuizen gegaan. (Henze moet toch slapen omdat hij uit de nachtdienst komt en zo is het lekker stil in huis). Het museum is een echte aanrader. Eerst had ik mijn twijfels of het ook wel leuk voor kinderen zou zijn. Maar die twijfel was niet nodig  Er is een leuke spannende speurtocht door het museum en we konden op bezoek in een echte (lege) gevangenis. Deze dag was ook de elektriciteitcentrale geopend waarbij de oude dieselmotor op ouderwetse wijze werd gestart. Het mooiste was dat de jongens daarbij mochten helpen.
Zondag was er een tienerdienst met medewerking van gospelgroep Revival uit Marum. Wauw. Uit volle borst zongen Jonathan en Daniël de opwekkingsliederen mee. Ze kennen de meeste liederen wel omdat ik die vaak in de auto aan heb. Het thema was: Wat als God bestaat? Welke consequenties heeft dat voor je leven. Dan is de bijbel waar en dan is ook waar dat we allemaal Gods nabijheid missen. Jezus heeft door zijn dood en opstanding een nieuw leven gegeven.
Er werd een vergelijking gemaakt de uittocht van het volk Israël uit Egypte en de wet op de berg Sinaï vijftig dagen later. Ook wij zijn bevrijd uit de slavernij en vijftig dagen later wordt de Heilige Geest uitgestort en schrijft God de wet van Liefde in ons hart. In de liefde wordt de wet vervuld. Volgen we God uit religie een moeten of uit een relatie een wilsbesluit. Een duidelijke dienst voor de jeugd. Je moet een keuze maken.

Het mooiste van de hele dienst vond ik een jongen die een paar rijen verderop zat. We kerken in een PKN gemeente en zijn nogal stijf in het uiten van onze lofprijs. Maar een paar rijen verderop stond een jongen met z'n ogen dicht en een gelukzallig gezicht voluit mee te zingen en te prijzen. Het gezicht van deze jongen straalde zoals het gezicht van Mozes gestraald moet hebben toen hij God ontmoette. Mijn zoon zag hem zingen en keek steeds weer naar hem en begon zelf ook steeds meer mee te doen. Zo van wat hij heeft dat wil ik ook. Van iemand anders uit de gemeente hoorde ik dat haar dochter moest huilen toen ze die jongen zo vol liefde zag prijzen. Zijn gezicht vertelde meer dan een preek kan doen. We mogen stralen. Laat zo je licht maar schijnen bij alles wat je doet, zodat de mensen zeggen: "God is goed".

donderdag 12 april 2012

Boekenwinkeltje

Vanochtend weer in het boekenwinkeltje gestaan. Op donderdag zijn er meestal dozen uit te pakken met de nieuwste aanwinsten maar deze keer geen dozen met boeken. En ook helemaal geen klanten. Bah. Heb daarom maar alle boeken weer netjes in de schappen gezet. Het winkeltje ziet er weer pico bello uit.

De nieuwe boeken leggen we eerst altijd plat neer. Ik probeer altijd de titels zo neer te leggen dat ze een zinnetje vormen. Tja, je moet wat als je geen klandizie hebt. Het zinnetje is: Wie is God? Dagelijks dichtbij. Nooit meer saai. Liefde, De vader waar je naar verlangt. En zo heb ik meerdere zinnetjes gemaakt. Ook bij de cadeau boekjes.


Ben nu weer aan het lezen in het boek van Jack Cavanaugh, De Puriteinen. Het boek heb ik al eerder gelezen maar dat is bijna 15 jaar geleden. Ik weet dat ik het toen een heel mooi boek vond. Nodig tijd om het boek nog een keer te lezen. Het boek van Laura Frantz is inmiddels uit. Wel mooi maar een echte Roman met een romantisch einde. Een beetje te zoetsappig. Ik houdt meer van historische romans waar ook de rauwe werkelijkheid niet wordt verbloemd en hoe Gods liefde daar doorheen kan werken. Liefst waargebeurde verhalen. De Schuilplaats en de andere boeken van Corrie ten Boom zijn bij mij ook favoriet. Hebben jullie nog boekentips. Welk boek moet je echt gelezen hebben.

woensdag 11 april 2012

Schoonmaakkriebels

Heerlijk, de zon schijnt. Tijd om weer te beginnen met de voorjaarsschoonmaak. Vroeger vond ik schoonmaken vreselijk maar als je het een beetje bijhoudt valt het allemaal reuze mee. Ik ben een groot warhoofd maar met Flylady heb ik routine in het huishouden gekregen. Het is nodig tijd dat ik me weer meer bezighoudt met flyen.

Hebben jullie wel eens gehoord van Flylady http://www.flylady.net.
Fly staat voor Finally loving yourself . Als je van jezelf houdt zorg je ook beter voor jezelf en andersom. Vooral wij als geliefde dochters van onze Hemelse Vader.

Flylady is een site om routine te krijgen in je huishouden. Al jaren volg ik het programma. Je moet jezelf verschillende routines aanleren. Ochtend, middag en avondroutines en weekroutines. Al deze klusjes duren niet meer dan een kwartier en daarvoor gebruik je een wekker. Lekker muziekje erbij http://www.grootnieuwsradio.nl/luisteren   en maak het leuk.
.
Mijn dagroutine is:

's Ochtends alle bedden rechtleggen en in alle slaapkamers troepjes opruimen. Als je 's ochtends naar de wc bent geweest. De wc's schoonmaken met hygienisch doekje. Hetzelfde geldt voor de badkamer, je bent toch in de badkamer en neemt ook even de wastafel af. (Dit heet swish en swipe). Je tot je schoenen aan toe aankleden. De hotspots blussen=Stapeltjes troep opruimen. In de agenda kijken. Afwassen en wasmachine aanzetten.

's Middags Na het eten gelijk afwassen, weer hotspots blussen en alvast over het eten van vanavond nadenken. Was ophangen.

's Avonds Na het eten gelijk weer afwassen en koffiezetapparaat klaarzetten, Aanrecht en gootsteen laten glimmen (shine your sink= dan sta je morgen prettiger op) Kleren klaarleggen voor morgen, in de agenda kijken en op tijd naar bed.


Naast een ochtend, middag en een avondroutine wordt er elke week wordt een andere zone in het huis aangepakt.

Zone 1:Hal en eetkamer
Zone 2:Keuken
Zone 3:Badkamer en 1 andere kamer
Zone 4:Ouderslaapkamer
Zone 5:Woonkamer

 De hele week ben je dus bezig in die zone en krijg je per e-mail een taak die je in die zone moet uitvoeren. Deze week zijn we bezig in zone 2: de keuken. Maandag het aanrecht grondig afgenomen en gister de pedaalemmer grondig gereinigt met een sopje. Vandaag met een tandeborstel de kraan en gootsteen te lijf (eh, heb ik nog een oude tandenborstel) Morgen de grote apparaten te lijf met sop en vrijdag de keukenvloer dweilen.  Elk klusje duurt ongeveer een kwartiertje.

Dit alles naast mijn eigen wekelijkse routine.
Maandag is HBD= HouseBlessingDay=stofzuigen, stoffen, dweilen, deuren en spiegels poetsen, tijdschriften en papieren opruimen, vuilnisbakken legen. (elk onderdeel 10 minuten)
Dinsdag: Vrije dag en planten verzorgen of tuinwerk, strijken.
Woensdag: Zonedag extra poetswerk in de zone van die week en koelkast schoonmaken (elke week met een doek er doorheen en wegdoen wat niet goed is)
Donderdag: Boodschappendag en andere buitenhuisklusjes rekeningen betalen, post, verjaardagkadootjes bibliotheekboeken etc
Vrijdag: auto en handtas uitmesten, papieren opruimen.

Het lijkt een hele klus maar het valt heel erg mee.
Er is ook een Nederlandse site. Hierdoor krijg ik alle berichten van Flylady in het Nederlands.
http://groups.yahoo.com/group/FLYingIntheNetherlands/
http://groups.yahoo.com/group/FITNreminders/










zaterdag 7 april 2012

De goede week

 
 
De lijdensweek ook wel de goede week. Samen met de kinderen zijn we doormiddel van symbolen op weg naar Pasen.
We zijn zondag begonnen met Palmpasen. Na het eten spreidde ik een kleed over de tafel en legde er een groot houten kruis op. Ik vertelde de kinderen dat we samen op weg zijn naar Pasen.

 

 
  1. Zondag. Deze dag legde ik een tak van een groene conifeer met de tekst uit Zacharia 9:9 Kijk Uw Koning komt bekleed met gerechtigheid en zege. Nederig komt hij aanrijden op een ezel,op een hengstveulen, het jong van een ezelin.
  2. Maandag. Deze dag legde ik een glas met muntstukken en 'edelstenen'. Het verhaal van tempelreiniging. Mattheüs 21:10“Mijn huis moet een huis van gebed zijn,” maar jullie maken er een rovershol van!
  3. Dinsdag. Deze dag legde ik een eierdopje met grond en zaadjes met de tekst uit Johannes 12: 24 Waarachtig, ik verzeker u: als een graankorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft het één graankorrel, maar wanneer hij sterft draagt hij veel vrucht.
  4. Woensdag. Deze dag legde ik een kruikje op het kruis met de tekst uit Johannes 12: 3Maria nam een kruikje kostbare, zuivere nardusolie, zalfde de voeten van Jezus en droogde ze af met haar haar. De geur van de olie trok door het hele huis. 
  5. Donderdag. Deze dag legde ik een rood geverfd glas op het kruis met het verhaal van het laatste avondmaal.
  6. Vrijdag. Goede vrijdag. Het kruis stond van het begin al in het kruis gestoken maar nu deed ik er een tekst op uit Openbaringen 5: 9 Want u bent geslacht en met uw bloed hebt u voor God mensen gekocht  uit alle landen en volken, van elke stam en taal. We vierden Sabbat.
  7. Zaterdag. Stille zaterdag. We leggen niets neer.
  8. Zondag. Er staat een kaarsje aan die we zondag aan gaan steken. Jezus is waarlijk opgestaan.

donderdag 5 april 2012

Pesach- Pasen

Witte donderdag




Vorig jaar met de jongens Pesach gevierd met een Sedermaaltijd. Het is zo mooi om te ontdekken dat niet alleen de Bijbel maar ook de gebruiken en vieringen van het Joodse volk een heenwijzing is naar het werk van Jezus. Ook hierin vinden we heilsfeiten terug. Zoals ook in de bijbel staat in kolossenzen 2:17 Ze zijn een schaduw van de dingen die moeten komen; de werkelijkheid zelf is Christus.
In de Sedermaaltijd gedenkt het Joodse volk de bevrijding uit Egypte. De bevrijding uit de slavernij. Er worden tijdens de maaltijd 4 glazen wijn (druivensap bij onze viering) gedronken.
  1. Het eerste glas aan het begin van de maaltijd staat voor heiliging. Ik zal u leiden…uit de slavernij van de Egyptenaren.
  2. Het tweede glas staat voor verlossing. Ik zal u verlossen…uit het slavenhuis. Deze wijn wordt na het verhaal gedronken. Bij elke plaag die genoemd wordt laten we een druppel vallen. (Bloed, kikkers, luizen, vliegen, veepest, builen, hagel en vuur, sprinkhanen, duisternis en de dood van de eerstgeborenen
  3. Het derde glas staat voor bevrijding. Ik zal u bevrijden…met mijn uitgestrekte arm. Deze wijn wordt na de maaltijd gedronken. Dit is ook de beker die Jezus naam en zei: "dit is mijn bloed, het bloed van het verbond, dat voor velen wordt vergoten tot vergeving van zonden"
  4. Het vierde glas staat voor herstel. Ik zal jullie aannemen als mijn eigen volk. En wordt gedronken na de lofprijzing. Jezus dronk dit glas niet. Bij de derde beker zei Hij immers: "Ik zeg jullie: vanaf vandaag zal ik niet meer van de vrucht van de wijnstok drinken tot de dag komt dat ik er met jullie opnieuw van zal drinken in het koninkrijk van mijn Vader.’
Nadat ik had uitgelegd wat de glazen betekenden. Ben ik gaan uitleggen wat het bord betekende. Er lagen 5 voorwerpen op.
  1. Een geroosterd lamsbot dat herinnert aan de tiende plaag. Ik vroeg de jongens of ze wisten wat de deurpost was en vertelde dat de engel van het verderf voorbij ging als hij het bloed van het lam zag. Ik nam de lamsrek mee en deed alsof ik de posten bestreek.
  2. Een ei dat staat voor nieuw leven. Jonathan merkte meteen op dat ons ei niet goed was want onze kippen leggen onbevruchte eieren. Ja heel goed Jonathan. (wijsneus)
  3. Bittere kruiden. Hiervoor heb ik radijsjes op de schaal gelegd. De bitterheid van de slavernij.
  4. Het groene kruid. Peterselie. Herinnert aan de lente. Deze kruiden worden in een kommetje zout water gedoopt. Jonathan raadde het gelijk goed. De tranen van de slaven die zo hard moesten werken.
  5. En dan nog zoete pasta. Dat lijkt wel wat op de klei waarmee de stenen werden gebakken.
Tussen de glazen zitten 3 matzes in een speciaal gevouwen servet. Er wordt een derde brood toegevoegd aan de gebruikelijke twee broden die altijd gegeten worden met Sjabbat. Het brood der smarten en ongerezen brood. De vader de Zoon en de Heilige Geest. De middelste wordt gebroken. De middelaar. Het wordt in een linnen doek gewikkeld en verstopt. De kinderen moesten het ingepakte broodje zoeken. Ook hier zie je het evangelie van Jezus. Gebroken en gewikkeld in doeken 3 dagen verstopt in de aarde.
Het was een wonder hoe goed de kinderen meededen en hoe graag ze alles wilden weten. Ik was er zelf helemaal verbaasd van. Na het allemaal te hebben uitgelegd aten we als pesachmaal pannekoeken.
Ook dit jaar willen we weer de Pesach vieren.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...