donderdag 30 augustus 2012

Vakantie bijna voorbij :(

Hier in het noorden loopt de vakantie ook bijna ten einde. Maar het was een mooie vakantie vooral omdat de kinderen zich ook gewoon thuis goed hebben weten te vermaken.

Soms met zelfbedachte activiteiten. Zoals verkoop van getekende producten met zelfgemaakt geld, wat weer werd afgerekend met een getekende kassa. Was iets niet meer in voorraad dan snel tekenen en knippen en tada het was toch te koop. Niet genoeg geld dan teken, teken, teken, knip, knip knip en de getekende portomonee zat weer vol. Nog even een facelift... Wat een fantasie, geweldig.

Ook het weer zat mee. Vanaf de eerste week tot de laatste week bijna elke dag wel de zon gezien. De kinderen konden heerlijk buiten spelen. Omdat graan geoogst kon worden en hooi en stro van het land konden waren de kinderen veel in de weilanden. En daarna op de skelter en traptrekker nog even zelf  'oogsten'

De jongens hebben samen met papa ridder zwaarden, bijlen, stekelballen en bogen gemaakt en waren zo weer een week zoet met riddertje spelen.






zelfgemaakte wilgenhut
Ook al gaat het honderd keer mis gewoon uren doorgaan.


Naar het zwembad, badminton/voetballen en met de tent logeren in de tuin en lego was deze vakantie het leukst (naast de vakantie in Duitsland want dat was natuurlijk het allerleukst).


 
Ooooh wat geniet ik weer.



Nog een paar dagen en dan begint de routine weer. De kinderen hebben er nog geen zin in. Maar het geeft ook weer een beetje rust en regelmaat. Nou, ja zo heeft alles weer zijn tijd. Zijn tijd.

dinsdag 28 augustus 2012

De overtocht


Tijdens de vakantie ook lekker gelezen. Dit keer had een roman van mijn moeder meegekregen. Een boek die ik zelf niet zo snel zou uitkiezen. Een zwaar onderwerp waarvan je misschien zelfs bang van kan worden. Maar dat viel reuze mee en het boek was echt zo mooi. Naast Jack Cavenaugh en Lynn Austin heb ik er een favoriete schrijver bij. Gina Holmes. Zoals zij gevoelens onder woorden brengt is echt geweldig. Zo teer en liefdevol geschreven dat ondanks het zware onderwerp ik toch ook mooi was. Het gebeurt niet vaak maar dit keer toch een klein traantje moeten wegpinken.

Op de dag dat Jenny Lucas zwanger het ouderlijk huis verlaat, neemt ze zich stellig voor om er nooit meer terug te komen. Maar het leven verloopt niet altijd zoals je dat zelf voor ogen hebt.

Want zes jaar later is Jenny ongeneeslijk ziek, en keert ze noodgedwongen terug om iemand te vinden die na haar dood voor haar dochter wil zorgen. Wordt het haar vader, met wie ze geen woord meer gewisseld heeft sinds haar vertrek, of haar jeugdliefde, die niet eens weet dat hij een dochter heeft?

 In haar debuutroman De overtocht vertelt Holmes het diep ontroerende verhaal van een jonge moeder die nog maar een paar maanden te leven heeft. Met dit boek won ze de INSPY Award, een prijs voor de beste christelijke fictie. De schrijfster woont met haar gezin in Virginia, Amerika.

zondag 26 augustus 2012

Een belangrijke belofte verdwenen?

1 De HEER zei tegen Abram: ‘Trek weg uit je land, verlaat je familie, verlaat ook je naaste verwanten, en ga naar het land dat ik je zal wijzen. 2 Ik zal je tot een groot volk maken, ik zal je zegenen, ik zal je aanzien geven, een bron van zegen zul je zijn. 3 Ik zal zegenen wie jou zegenen,
wie jou bespot, zal ik vervloeken. Alle volken op aarde zullen wensen gezegend te worden als jij.’(NBV)
 
---------------------------------
 
 1 De HEERE nu zei tegen Abram:  Gaat u uit uw land, uit uw familiekring en uit het huis van uw vader, naar het land dat Ik u wijzen zal. 2 Ik zal u tot een groot volk maken, u zegenen en uw naam groot maken; en u zult tot een zegen zijn. Ik zal zegenen wie u zegenen,  en wie u vervloekt, zal Ik vervloeken; en in u zullen alle geslachten van de aardbodem gezegend worden.  (Herziene statenvertaling)
 
 
Twee vertalingen van Genisis 12:3 Deze ochtend een preek gehoord over dit bijbelgedeelte. De dominee gebruikte de eerste vertaling en dat deed me verdriet. Waarom gebruikt hij deze verarmde tekst.
 
Beter een half ei dan een lege dop?
De tweede vertaling geeft zoveel meer. De tweede vertaling geeft een belofte mee. Dat alle geslachten van de aardbodem gezegend zullen worden. De eerste laat de belofte achterwege en geeft alleen iets te wensen. De belofte aan Abraham komt in Genisis 5 keer terug(Gen 18:18, 22:18, 26:4 en nog een keer aan Jacob 28:13) Alle beloften worden in de nieuwe vertaling door wensen vervangen. Gelukkig komt het nieuwe testament terug op deze belofte anders zou de eerste vertaling ons deze grote belofte ontnemen.
Er staat in Galaten 3:
7 Begrijp dan toch dat zij die uit het geloof zijn, Abrahams kinderen zijn. 8 En de Schrift, die voorzag dat God uit het geloof de heidenen zou rechtvaardigen, verkondigde eertijds aan Abraham het Evangelie:  In u zullen al de volken gezegend worden. 9 Daarom worden zij die uit het geloof zijn, gezegend samen met de gelovige Abraham. (galaten 3:7)
 
Door de nieuwe bijbelvertaling kunnen we dit niet meer uit de Schrift vernemen. Gelukkig kunnen de vertalers er door de uitleg in Galaten niet meer om de goede vertaling heen en eindelijk nemen ze het wensen uit de vertaling. Het is een belofte.  Galaten 3 gaat nog even verder en klaagt de bijbelvertalers al het ware zelf aan.
 
 Broeders, ik spreek op menselijke wijze:  Zelfs een verbond van mensen dat rechtsgeldig is geworden, stelt niemand terzijde of voegt daar iets aan toe. 16   Welnu, zo zijn de beloften aan Abraham en aan zijn nageslacht gedaan. Hij zegt niet: En aan de nageslachten, alsof er sprake zou zijn van velen; maar van één: En aan uw Nageslacht; dat is Christus. 17 Dit nu zeg ik: Het verbond, dat eertijds door God rechtsgeldig was gemaakt met het oog op Christus, wordt door de wet, die  na vierhonderddertig jaar gekomen is, niet krachteloos gemaakt om de belofte teniet te doen.
18   Want als de erfenis uit de wet is, is zij niet meer uit de belofte; maar aan Abraham heeft God die door de belofte genadig geschonken.
 
Laat je de genadige belofte niet ontnemen.

Goede zondag gewenst.

vrijdag 10 augustus 2012

Terug van vakantie


We zijn terug van een heerlijke vakantie in voormalig Oost-Duitsland. In het kleine plaatsje Kahmer. Een dorpje tussen Reichenbach en Greiz. Een prachtig gebied met heuvelachtige landschappen. Bij elke heuvel weer een verrassing welk uitzicht je nu weer zou hebben.


We hadden een vakantiehuisje gevonden via de website Ferien bei Christen http://www.ferien-bei-christen.de en kwamen zo bij een lieve familie die ons onderdak gaf in het  Vaters Haus. Op de heenreis veel regen. Eng gewoon. Verschillende auto's langs de weg zien staan die door aquaplaining in de vangrail waren beland. Onze reis verliep gelukkig voorspoedig. Eenmaal in het oosten van Duitsland veranderde het weer en het landschap. Het was gewoon warm en zonnig en warm en zonnig is het de hele vakantie gebleven.

Het huisje was boven verwachting en de jongens konden gelijk spelen met de kinderen van het gezin waar we verbleven.



Ze hebben zich niet verveeld. Trampoline springen, voetballen, fietsen etc etc. Er waren dagen bij dat de kinderen zo leuk vermaakten dat we besloten nergens heen te gaan.

Zondag konden we gelijk mee naar de kerk. De Jesus gemeinde http://www.jesus-gemeinde-reichenbach.de in Reichenbach en na de dienst mochten we met het gezin mee-eten. Mooi om verhalen van elkaar te kunnen horen over het geloof. Elkaar bemoedigen en blij zijn dat je broeders en zusters bent. Zo bijzonder dat je door het geloof gelijk zo'n band met elkaar kan hebben. Dat je je gelijk thuis voelt.



We hebben wat uitstapjes gemaakt naar Ochsenkopf de tweede hoogste berg van het fichtelgebergte. De jongens wilden bergen zien vandaar. Nog even doorgereden naar Tjechië maar dat werd zo armoedig. Jonathan zei dat hij liever weer naar huis wilde


  We hebben in Mylau Goltzschtalbrücke bekeken. De grootste stenen spoorbrug ter wereld. 360 foto. Naast de brug was een enorme heliumballon waarmee je de lucht in kon om de brug vanuit de hoogste te bekijken. Dat hebben we maar niet gedaan. De ballon zag er niet echt betrouwbaar uit. 






Lekker een beetje de stadjes rondgestruind. Wat een oude huizen. In de tijd van voor de wende is er waarschijnlijk nooit meer iets aan de huizen gedaan. Gelukkig worden veel huizen nu opgeknapt want er staan zulke mooie jugenstillhuizen tussen. Henze stond gewoon te watertanden bij sommige opknappertjes. Indrukwekkend deze streek en mooi om te zien hoe alles weer wordt opgebouwd. Oud en nieuw naast elkaar.

We zijn nog naar een speeltuin geweest maar ik denk dat veel van de speeltoestellen niet door de Nederlandse keuring zouden komen.

Ook nog een Aluinmijn bezocht dus deze vakantie zowel boven als onder de berg gezeten. Dit gebied in Duitsland is echt een aanrader.



Thuis hebben de jongens gelijk de brug nagebouwd. Volgens mij heeft de brug nogal indruk gemaakt. We hebben ons geen dag verveeld. Dinsdagavond zijn we naar huis gereden. Lekker rustig aan. Geen files. Rond middernacht thuisgekomen en wat is het dan heerlijk om weer in je eigen bedje te slapen.



.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...