donderdag 31 januari 2013

Onbegrijpelijke wegen

 
Vanochtend toen ik naar het werk reed werd ik bemoedigd door een overdenking van Gerry Velema op Groot Nieuws radio. Het opende mijn ogen voor het overbekende verhaal van Abraham die zijn zoon Isaak moet offeren. Een verhaal uit de bijbel dat ik het liefste zou willen overslaan. Verschrikkelijk dat God een vader de opdracht geeft om zijn geliefde kind te doden. God gaat soms onbegrijpelijke wegen....

De oude Abaraham en Sara hadden op hun oude dag een zoon gekregen. Deze krachteloze mensen ontvangen door Gods kracht de beloofde zoon, en met deze zoon de belofte van een groot volk. Een volk als de sterren van de hemel in menigte en als het zand op het strand van de zee, dat niet te tellen is. Het onmogelijke is bij God mogelijk.

Dan geeft God een onmogelijke en onbegrijpelijke opdracht:
 Hij zei: Neem toch uw zoon, uw enige, die u liefhebt, Izak, ga naar het land Moria, en offer hem daar als brandoffer op een van de bergen die Ik u noemen zal.


Abraham wordt op de proef gesteld. Het offeren van zijn zoon Isaak. Het is opgetekend opdat wij er lering uit halen. De onbegrijpelijk en onmogelijke weg die Abraham moet gaan. Pas eeuwen later krijgt deze daad antwoord en inhoud en is Isaak een beeld van Jezus. 

Door zijn geloof kon Abraham, toen hij op de proef werd gesteld, Isaak als offer opdragen. Hij die de beloften had ontvangen, was bereid zijn enige zoon te offeren. Terwijl er tegen hem gezegd was: ‘Alleen door Isaak zul je nageslacht krijgen,’ zei hij bij zichzelf dat het voor God mogelijk moest zijn iemand uit de dood op te wekken, en daarom kreeg hij hem ook terug, bij wijze van voorafbeelding.

Maar.....Hoe oud was Isaak?

Verschillende bronnen laten zien dat Isaak in de 30 moet zijn geweest. De rabijnen zeggen zelfs dat Isaak 37 jaar was. Kan men een 37-jarige man vastbinden zonder zijn toestemming? De bereidwilligheid en de gehoorzaamheid van Isaak om zich niet te verzetten tegen zijn vader. Als er iemand is geweest die heeft begrepen wat Jezus heeft meegemaakt dan is het Isaak geweest.
Hij heeft zich als volwassen man zich neer laten te leggen op het hout. Hij is een voorafbeelding van Jezus.

Dit geeft een heel ander beeld als ik altijd heb gehad bij dit verhaal. Dus niet het kleine kind dat hulpeloos op de brandstapel ligt met een fanatieke, wrede vader die net zijn mes opheft.
Het is een Zoon die zich overgeeft aan de wil van de Vader. Hij offerde zichzelf opdat er sprake zou zijn van nageslacht.

Ook in ons leven gaat God soms onbegrijpelijke wegen. Maar we hoeven God niet te begrijpen. We mogen Hem vertrouwen. Hij heeft meer dan ons geluk voor ogen.

Ik immers, Ik ken de gedachten die Ik over u koester, spreekt de HEERE. Het zijn gedachten van vrede en niet van kwaad, namelijk om u toekomst en hoop te geven. Jeremia 29:11


2 opmerkingen:

  1. Oh, dit is voor het eerst dat ik hoor dat Isaak al die leeftijd gehad kon hebben, maar wel een mooi beeld van het offer van de Here Jezus he?
    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor mij was dit ook nieuw en ik ben meteen gaan googelen (zeg je dat zo) en kwam erachter dat hij inderdaad al die leeftijd moet hebben gehad. Daarmee is het een nog mooier beeld van de Here Jezus die zich ook vrijwillig over gaf aan de Vader.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...