vrijdag 24 februari 2017

Land van stilte van Tessa Afshar

Indien de Here mijn hulp niet was geweest, mijn ziel zou bijna in de stilte gewoond hebben. (psalm 94:17)


Land van Stilte. Een ontroerende historische roman van Tessa Afshar. Zij weet als geen ander de Bijbelse tijden te laten herleven. Dit keer speelt het verhaal zich af in de historische setting van het nieuwe testament. De Joodse Elianna vindt dat ze het niet meer waard is om geliefd te zijn. Ze verwijt zichzelf de dood van haar kleine broertje, de oogappel van haar vader, die gebroken door het verdriet niet meer de kracht heeft om het linnenbedrijf te leiden. Samen met haar verloofde probeert ze het bedrijf overeind te houden, maar rampspoed blijft haar achtervolgen. Elianna ervaart al deze tegenspoed als een veroordeling van God en probeert hierin te berusten door haar eigen verlangens overboord te zetten. Om haar verloofde te beschermen besluit ze bij hem weg te gaan en daarna wordt ze tot overmaat van ramp ook nog lichamelijk ziek. Gamaliël een religieuze leraar probeert Elianna te troosten door haar een deel van de Heilige Schrift te geven. Hierin leert Elianna dat Gods haar een hoopvolle toekomst wil geven. Ze leert God zien wie Hij is en ontdekt dat, dat iets anders is dan haar ervaringen haar vertellen. Juist onder de last van lijden en ziekte leert ze God vertrouwen. Na een ontmoeting met Jezus, laat ze alle wrok varen en komt er een keer in haar leven.

Een roman met een diepere boodschap, die laat zien dat we moeten leren ons niet door onze ervaringen te laten leiden maar door wat de God zegt. Talrijk zijn de rampen van de rechtvaardige, maar uit die alle redt hem de Here staat er in spreuken 34:20. Als we ons laten leiden door alles wat we zien en meemaken, dan kunnen we gaan denken dat God tegen ons is. De rampen die ons overkomen ervaren we dan als een straf, maar God wil dat we Hem leren vertrouwen ook als daar geen aardse reden toe is. Juist op die momenten op God's liefde blijven vertrouwen. We moeten ons gaan richten op Gods wil en niet op onze eigen verlangens, door gehoorzame stappen te zetten in de ruimte die God ons geeft. Tessa Afshar wil met haar roman Land van stilte laten zien dat God ons vertrouwen niet zal beschamen en dat we allemaal geliefde kinderen zijn van onze Hemelse Vader. 

‘Jullie moeten geen rouwkleren dragen, maar feestkleren. Jullie moeten niet bedroefd op de grond zitten, maar dansen en vrolijk zijn!’ (Jesaja 63:3)


Tessa Afshar is geboren in Iran en groeide daar op al moslima. Op haar veertiende ging ze naar een Engelse meisjesschool in Amerika. Toen ze haar opleiding aan deze school had afgerond, vestigde ze zich definitief in de Verenigde Staten. Haar leven kreeg een andere wending toen ze christen werd. Ze ging theologie studeren aan de Unicersiteit van Yale en maakte daar deel uit van het evangelisch genootschap. Tegenwoordig schrijft ze romans en is ze actief als kerkelijk werker in een gemeente in New England. 

Andere boeken van haar zijn: Aan zijn voeten. Schrijfster in Jeruzalem, Schrijfster aan het Perzische hof en Achter de muren van Jericho. 

1 opmerking:

  1. Ik vond het een geweldig boek en heb het al een paar keer aan iemand anders gegeven. Heerlijk hè: Goede Boeken!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...