vrijdag 10 maart 2017

Is de Bijbel wel waar?

Met bovenstaande vraag kwam mijn zoon thuis. Met catechisatie hadden ze het gehad over de verhalen uit de Bijbel en hoe sommige verhalen alleen symbolisch zouden zijn. Dat de schepping alleen symbolisch zou zijn bedoeld. Dat het boek door mensen is geschreven om God te verklaren.

Is dat zo? Zijn verhalen uit de Bijbel door mensen geschreven en vooral symbolisch bedoeld? De Bijbel is het verhaal van God met Zijn Schepping. Het verteld over het begin en het eind van Gods plan met de mensheid. Het vertelt de geschiedenis van God met mensen en het verteld van de toekomst door profetieën.

Zouden de wonderlijke geschiedenissen die er in staan niet echt gebeurd zijn? Of zouden ze echt gebeurd zijn en daarnaast ook verwijzen naar een hoger plan. Ik denk het laatste. God is Almachtig!!!

We waren zelf niet bij de schepping en moeten vertrouwen op Zijn Woord. Als je verhalen uit de Bijbel in twijfel gaat trekken, door ze alleen maar als symbolische verhalen te zien, dan heeft dat grote consequenties. Als de dood al regeerde voor de zondeval d.m.v. evolutie, dan was de schepping niet volmaakt. Ik kan hier nog veel verder over uitweiden maar dat heb ik hier als eens eerder gedaan. Ook hoe ik denk over Jezus wonderen die in twijfel worden getrokken heb ik al eens hier geschreven. Op dit moment lees ik een boekje waarin staat dat ontdekkingen die in deze eeuw zijn gedaan al werden beschreven in de Bijbel. Net andersom dus.

Eerst eens wat feiten:
De Bijbel is geschreven over een periode van 1500 jaar door meer dan 40 schrijvers uit verschillende lagen van de bevolking (koningen, vissers, staatslieden, geleerden, een dokter, een boerenzoon een veehouder etc.) De Bijbel is geschreven op verschillende plaatsen onder verschillende omstandigheden, in diverse culturen. Sommigen schreven terwijl ze in grote blijdschap verkeerden en anderen terwijl ze het eigenlijk niet meer zagen zitten. De Bijbel is geschreven in drie talen. Het oude testament in het Hebreeuws en Aramees. Het nieuwe testament in het Grieks.  De Bijbel is geschreven op drie continenten: Azië, Afrika en Europa.

Het zou niet verwonderlijk zijn als teksten in de Bijbel op verschillende plaatsen met elkaar in strijd zouden zijn. Toch is dat niet het geval. De Bijbelse schrijvers schreven over honderden onderwerpen in harmonie en samenhang. De Bijbel vormt één geheel. Door God geschreven of zoals (2 Petrus 1:20) zegt: "Door de heilige Geest gedreven, hebben mensen van Godswege gesproken".
materiaal van Christelijk clubwerk.

Dat dit zo is kan je ook afleiden aan de profetieën die in de Bijbel staan.
Jezus zegt dat het Oude Testament gaat over Hemzelf, de Messias. Gods uiteindelijke plan staat door de geschiedenis en de profetieën geschreven.

Jezus zegt: "Ik heb het gezegd dat alles wat over Mij in de boeken van Mozes en de Profeten en in de Psalmen staat werkelijkheid moet worden." (Lukas 24:44) Ook in (Handelingen 3:18) zegt Petrus: "want lang van tevoren had Hij al door zijn Profeten gezegd dat Christus veel zou lijden".
(1 Korinthiërs 15:3,4): "Christus is voor onze zonden gestorven zoals voorzegd is in de Boeken. Hij werd begraven en is op de derde dag weer levend gemaakt, wat ook in de Boeken stond".

Profetieën
In het Oude Testament staan zestig Messiaanse profetieën en tweehonderd zeventig profetieën die daarmee samenhangen. Gods ‘legitimatiebewijs’ in de geschiedenis, om zijn Zoon, de Messias, de Verlosser der mensheid, te onderscheiden van alle mensen die ooit geleefd hebben. De taak om iemand te laten passen bij Gods legitimatiebewijs dat alleen past bij de Messias is onmogelijk. Er zijn ongeveer veertig mensen geweest die er aanspraak op maakten de Joodse Messias te zijn. Maar slechts één -Jezus Christus- beriep zich erop dat Hij de profetieën vervulde. En Hij vervulde niet alleen de 60 belangrijke profetieën maar ook de 270 daarmee samenhangende!!

Zijn de vervulde profetieën door Jezus toevallig? Een waarschijnlijkheidsberekening sluit toeval uit. Een wetenschapper (Peter W. Stoner, Science Speaks) heeft een waarschijnlijkheidsberekening uitgevoerd met betrekking tot 8 profetieën. "We hebben berekend dat de kans dat een mens, uit welke eeuw dan ook, alle acht profetieën heeft vervuld, één op de 10 tot de 17de is. Een 1 met 17 nullen. En dat zijn dan nog maar 8 profetieën!

Zou Jezus weloverwogen een poging gedaan hebben om de Joodse profetieën te vervullen? Veel gebeurtenissen rond de komst van de Messias gaat alle menselijke inmenging te boven. De geboorte bijvoorbeeld in Bethlehem. De afstamming. Geboren uit het zaad van een vrouw in plaats van een man. De tijd van zijn komst. De omstandigheden rondom zijn geboorte. Het verraad door Judas en het verradersloon (op de cent nauwkeurig) en het land wat met dat loon gekocht zou worden. De manier waardoor Hij ter dood gebracht werd. Hij zou door handen en voeten doorboord worden (een beschrijving Psalm22:17 en Zacharia12:10) Let wel: 800 jaar voordat de kruisiging door de Romeinen als straf werd ingesteld. De reactie van de mensen erom heen, het spotten en spuwen. Het lot dat geworpen werd om zijn kleding. Dat zijn kleding niet werd verscheurd en zijn botten niet gebroken. Dat Hij zou komen voordat de tempel verwoest zou worden (70 jaar later).Waarom deed God al die moeite? Hij wilde dat Jezus Christus als Hij op aarde kwam alle bewijzen voor zijn bevoegdheid zou hebben die Hij nodig had. Maar het meest boeiende feit van Jezus Christus is dat Hij kwam om levens te veranderen. "Ik zal u een nieuw hart geven- en nieuwe en goede verlangens- en een nieuwe Geest in u planten…" (Uittreksel hfst 9. Jezus feit of fictie)

Alleen al door de profetieën moet je tot de conclusie komen dat de Bijbel niet door de mens geschreven is maar door God zelf. Gods Woord is een Levend Woord. Een Woord dat nog dagelijks tot ons spreekt. Het is een lamp voor onze voet en een licht op ons pad. Het mag zeker niet afgedaan worden als een menselijk werk om God te verklaren. Dat is geen optie! De Bijbel is een wonder op zich.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...