zondag 18 augustus 2013

Kijken met andere ogen.

Jullie hadden kwaad tegen mij in de zin, maar God heeft dat ten goede gekeerd, om te bewerken wat er nu gebeurt: dat een groot volk in leven blijft.
(Genesis 50:20)
 
 
Kamperen in tuinezië
 
 
De vakantie is voorbij en morgen gaan de scholen in het Noorden weer beginnen. We hebben een fantastische vakantie achter de rug maar het is ook weer fijn om een beetje orde en regelmaat in de dagen te hebben. Doordat de kinderen wat later naar bed gaan zijn de lontjes ook erg kort geworden.

 

Marshmallows  

 
Zo ook op een mooie zonnige ochtend. We zouden op familiebezoek. We hadden een gezellig ontbijtje en ik genoot van ons samenzijn tot er een telefoontje kwam. Een vriendje belde dat mijn zoon kon blijven logeren als hij met hem kwam spelen. We stonden op het punt om weg te gaan. Zo snel een andere beslissing maken ging niet. We zouden met z'n allen op pad. Mijn zoon werd boos. Begon te schelden en overal tegenaan te schoppen en sloot zichzelf op in de serre.

Wat een gezellige ochtend had moeten zijn  was van het een op het andere moment veranderd in een drama, alleen door dit telefoontje. Met veel moeite gingen we wat later dan afgesproken op pad. Achterin zat een mokkend jongetje en iedereen deed boos tegen elkaar. Ik begon in stilte te bidden. Als eerste probeerde ik ondanks mijn woede te danken voor alle mooie dingen. Het ging met heel veel moeite. Ik dankte voor de prachtige natuur waar we doorheen reden en ik vroeg vergeving voor mijn boosheid. Ineens werd ik overspoeld met liefde. Alsof God me omarmde en zei: "Ik heb alles in de hand, ook deze situatie". God liet mij zien dat deze situatie geen overwinning is van het kwaad maar dat Hij zelf deze situatie overziet en in de hand heeft. Ook deze kleine negatieve gebeurtenis. Het was niet goed om zo boos te zijn en te veroordelen. Op dat moment vulde God me met zoveel vrede en vreugde dat de tranen over mijn wangen liepen. Ik vond het een hele vreemde ervaring. Kon God deze vredeverstoring  ten goede gebruiken ? Een vreemde gedachte.Hutten bouwen bij vakantiespelweek


De volgende dag was ik aan het lezen in het boek Duizendmaal dank en mijn mond viel open want ik las dezelfde boodschap die God gister tegen mij gesproken had:
 
"Je zou je erg schamen  als je wist dat de ervaringen die jij tegenslag noemt, nutteloze verstoringen, vervelende ergernissen wat die in werkelijkheid zijn. Je zou je realiseren dat je geklaag daarover niets meer of minder dan godslastering zijn - al is dat nooit in je opgekomen. Niets gebeurt er met je zonder God en toch verwensen (Gods) kinderen die dingen omdat ze niet weten wat ze werkelijk zijn".
 


Slapen in zelfgemaakte tuinhut
Ook in de bijbel zien we kleine en grote tegenslagen die God later ten goede gebruikt. Soms Onbegrijpelijke wegen. Ik vond het wel heel toevallig dat ik op deze tekst stuitte maar er gebeurde nog iets...De volgende dag tijdens een afsluitende musical van de bijbel vakantie week mocht mijn zoon een tekst uit genesis 50 oplezen. Hij las ook de hier bovenstaande zin. "Jullie hadden kwaad tegen mij in de zin, maar God heeft dat ten goede gekeerd..."  Tot driemaal toe wordt ik erbij bepaald dat God alles in zijn hand houdt ook de hele kleine negatieve dingen.En alweer een hut.

Te vaak zien we een teleurstelling, stomme ongelukjes, vergissingen,  een situatie die ander loopt dan we hadden gedacht als een overwinning van het kwaad.Maar God weet er allang van en heeft het in zijn hand. Bij God lopen de dingen niet uit de hand. Als dingen uit onze controle vallen heeft God het nog steeds onder controle. Het is geen overwinning van het kwaad. Juist in de situaties waar de dingen buiten onze controle vallen, wanneer dingen onze rust verstoren, juist dan wil God onze kracht zijn. Daarom mogen ook danken onder alles! (er staat niet voor alles) Danken dat Zijn eeuwige armen onder ons zijn. Danken voor zijn nabijheid ook als we die niet ervaren.

 
 
 
 
Veroordeel jezelf en elkaar dus niet en richt je op Zijn zegeningen en wees een zegen.
Hoe je met de situatie omgaat, daar gaat het om. Vlucht naar Jezus en vraag zijn kracht. 
  

4 opmerkingen:

 1. Zo, die zet mij even op zijn plaats. Dank je wel daarvoor.
  Prijs God voor zusters die zo gave getuigenissen doorgeven die ons een les kunnen zijn.

  Dank je wel.

  Liefs
  Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maar God weet er allang van en heeft het in zijn hand. Bij God lopen de dingen niet uit de hand. Als dingen uit onze controle vallen heeft God het nog steeds onder controle. Het is geen overwinning van het kwaad. Juist in de situaties waar de dingen buiten onze controle vallen, wanneer dingen onze rust verstoren, juist dan wil God onze kracht zijn. Daarom mogen ook danken onder alles! (er staat niet voor alles) Danken dat Zijn eeuwige armen onder ons zijn. Danken voor zijn nabijheid ook als we die niet ervaren.

  Met deze woorden heb jij mij erg bemoedigd. Net wat ik nodig had voor dit moment.

  Ik kwam op je site doordat ik op flylady aan het googelen was. Hoe wonderlijk kan het zijn?

  Lieve groet en Gods vrede gewenst,
  Willeke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bijzonder, mooi om te lezen. En zo bemoedig je elkaar weer. Dank je.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...