vrijdag 14 november 2014

Autisteneiland van Alianna Dijkstra

Autisteneiland van Alianna Dijkstra


"Hij laat mij schuilen onder zijn dak op de dag van het kwaad,
hij verbergt mij veilig in zijn tent, hij tilt mij hoog op een rots." (psalm 27)

Psychische aandoeningen daar praat je niet zo makkelijk over. Je kunt nog beter een been breken, want dan weet je dat het na zes weken weer beter is. Met psychiatrische aandoeningen weet je het maar nooit. Als je een been breekt dan kan je op warme belangstelling rekenen maar als je zegt dat je autisme hebt en je laat opnemen in een psychiatrische kliniek dan wordt het gesprek ongemakkelijk . Een psychische aandoening is ongrijpbaar en voor de omgeving soms niet te begrijpen.

Alianna probeert met haar boeken mensen inzicht te geven in de wereld van autisme. Want leven met autisme in de snelle wereld van vandaag is niet eenvoudig. Alianna heeft zelf autisme en schrijft daar openhartig over. In het boek Autisteneiland schrijft ze over haar persoonlijke ervaringen tijdens haar opname in Nederlands eerste autismekliniek voor volwassenen, Lorna Wing.

Deze kliniek is prikkelarm en voorspelbaar met duidelijke regels om tot rust te komen van de chaotische prikkels van de wereld. Een veilige plek maar ook een nepwereld. Om de paar dagen schreef Alianna een stukje over wat ze beleefde en hoe ze tegen de dingen op Lorna Wing aankeek. Het werd een bundel met korte hartverwarmende verhalen over het leven in een autismekliniek en de impact die het op haar leven heeft gehad.

Alianna Dijkstra is auteur, tekstdichter, journalist en spreker. Over haar autisme schreef ze eerder al het boek Autisten liegen niet. De korte verhalen zijn openhartig en luchtig geschreven. Een persoonlijke en humoristische kijk in de wereld van autisme en de geestelijke gezondheidzorg. Deze hartverwarmende verhalen zullen velen aanspreken en herkenbaar zijn. Of je nu autisme hebt of niet. Want hebben we niet allemaal een veilige schuilplaats nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...