De vlucht van de vlinder van Kristy Cambron
‘Hoe zou ik aan uw aandacht ontsnappen,hoe aan uw blikken ontkomen? Klom ik op naar de hemel – u tref ik daar aan,lag ik neer in het dodenrijk – u bent daar’. (psalm 139:7-8)
De vlucht van de vlinder gaat over Adele Von Bron een getalenteerd violiste van het Weens Philharmonisch Orkest. De drang om anderen te helpen doet haar in Auschwitz belanden. In deze hel komt ze terecht in het vrouwenorkest. Maar hoe kan ze met alle ellende om haar heen blijven spelen? Ze vecht tegen de haat die liefde en schoonheid probeert te overschaduwen.
New York 2014, Galeriehoudster Sera James is op zoek naar het schilderij dat van Adele in Auschwitz gemaakt is. Een schilderij dat al vanaf haar jeugd heeft aangesproken. Ze ontdekt dat een kopie van het schilderij dat eigendom is van een Californische zakenmagnaat William Hanover. Deze huurt Sera in om het echte schilderij te vinden. Een zoektocht naar het verleden om antwoorden te vinden voor het heden riskeert Sera alles en opent haar hart vol vertrouwen voor een nieuwe toekomst. Maar zou ze weer teleurgesteld worden? Welke dingen in ons leven doen er echt toe en wat brengt echte vrede?
Schrijfster Kristy Cambron was altijd al geïnteresseerd in de WOII, vooral in de verhalen van haar opa, die piloot was tijdens de oorlog. Tijdens haar studie kunstgeschiedenis hoorde ze over kunst uit de Holocaust. Het ontroerde de schrijfster dat kwaad en zuivere schoonheid naast elkaar konden bestaan en kennelijk op dezelfde plek konden bloeien. Tussen de puinhopen van de deels verwoeste pakhuizen en barakken van Auschwitz zijn ruim 1600 kunstwerken gevonden, gemaakt door gevangenen. Creatieve uitingen die in de schaduw van de dood ontstonden. Gevangenen die schilderden, gedichten schreven, musiceerden. Mensen die weigerden hun geest te laten doden. Als evenbeeld van onze Schepper bezit de mens de drang om te scheppen. Scheppen als een zuivere vorm van aanbidding. Een boek met een hoopvolle boodschap dat kwaad en schoonheid naast elkaar kunnen bestaan. In de diepste duisternis kan er licht zijn en is er plaats voor vertrouwen, hoop en schoonheid als we blijven vertrouwen op God. Zijn licht doorbreekt de duisternis en schijnt in onze nacht. Gods trouw zal nooit wankelen in welke omstandigheden we ook zullen verkeren.
De vlucht van de vlinder is het eerste deel in een romanserie over kunstwerken die ‘verdwenen’ tijdens de Tweede Wereldoorlog .
Geen opmerkingen:
Een reactie posten