donderdag 18 december 2014

Buitengesloten van Heather en Lydia Munn

Buitengesloten van Heather en Lydia Munn.

“Van u is de dag, van u is de nacht, u hebt maan en zon een vaste plaats gegeven, u hebt de grenzen van de aarde bepaald, zomer en winter – u hebt ze gevormd. Bedenk dit, HEER, nu de vijand u bespot en dwazen uw naam beschimpen. Geef uw duifje niet prijs aan de wilde dieren, vergeet uw vernederd volk niet voorgoed”.(psalm 74)


Stel je voor, je bent 15 jaar en je staat aan de vooravond van een oorlog. Oorlog, wat zal er gebeuren? Gevoelens van onzekerheid, achterdocht en angst overspoelen je. Wie kan je vertrouwen en wie niet. Kan je nog geloven in een goede God? Kan je, je vijanden blijven liefhebben? Kan je, je tegen onrecht verzetten zonder angst, trots of haat?

Dit zijn de vragen van de 15 jarige Julien Losier. Hij verhuist in de vooravond dat de tweede wereldoorlog van Parijs naar een klein landelijk Zuid-Frans dorp, Tanieux. Een dorp waar iedereen elkaar kent. Het dorp waar zijn opa een boerderij heeft en waar hij met zijn ouders en zusje menig kerstavond heeft doorgebracht. Maar om in dit kleine dorp te wonen en om als 15 jarige jongen aansluiting te vinden met leeftijdsgenoten, valt niet mee, vooral niet als er ook nog een Joodse jongen van Duitse komaf bij hen intrekt.

Het boek bestaat uit twee verhaallijnen. In de andere hoofdstukken komen we de  Joodse Nina en haar broer Gustav tegen. Op het sterfbed van haar vader beloofd Nina om te vluchten. Via vele omzwervingen vol ontberingen komen ze uiteindelijk in Tanieux. Het duurt lang voor beide verhaallijnen bij elkaar komen.

Wat het boek Buitengesloten zo bijzonder maakt is dat het verhaal gebaseerd is op waargebeurde historische feiten. Deze historische gebeurtenissen worden op een hele natuurlijke manier in het verhaal verwerkt. Het boek brengt situatie van het Zuid-Franse platteland in beeld, niet bezet door de Duitsers, maar wel onder controle van de Vichy-regering die samenwerkt met de vijand.

Buitengesloten is met veel sfeer geschreven. In het boek maak je kennis met de Burle, de ijskoude snijdende wind, die waait ten oosten van het Centraal Massief. Je waant je als het ware in de bossen bij de rivier de Tanne.  Misschien komt dat ook wel omdat beide schrijfsters Lydia en Heather Munn , moeder en dochter, zelf in Zuid-Frankrijk hebben gewoond.

Een spannende,  leerzame en met vaart geschreven roman. Een heel mooi boek en door de winterse scènes zeker geschikt voor de lange winteravonden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...