zaterdag 8 april 2017

de blijmoedige gever



In mijn 'poesie'-album. Staan vele versjes van mijn ouders, familie en vrienden. Leuk om daar nog eens doorheen te bladeren. Hierboven het gedichtje van mijn vader. Het gedicht eindigt met een bekende spreuk: "Wat jij niet wilt, dat je geschiedt. Doe dat ook een ander niet." Doe een ander niet aan wat je zelf ook niet zou willen ondergaan. 

Anders dan je misschien zult denken is dit geen tekst uit de Bijbel. Er staat wel een tekst in de Bijbel die daar heel erg op lijkt. Maar die is positief. Het legt de nadruk niet bij iets laten maar legt de nadruk bij iets doen. In actie komen. Aan de slag. Kijk maar:

 "Behandel anderen dus steeds zoals je zou willen dat ze jullie behandelen." 
Mat 7:12

Om de ander te behandelen zoals jij behandeld wil worden daarvoor moet je in actie komen. Je moet iets wel doen. Je moet oog krijgen voor de nood van de ander. Wat zou jij in dat geval graag willen. Je moet erover nadenken en ernaar gaan handelen. 

We zitten nu net voor Pasen. De laatste week van de 40 dagen-tijd gaat in. Voor sommigen ook een tijd om te vasten. Om iets te laten zoals: geen televisie, geen snoep, niet winkelen....weer passief. In de Bijbel staat dat het vasten ook veel actiever kan. Ik bedoel niet iets laten maar iets doen.

Het staat in Jesaja 58. Hier zie je dat het vasten inderdaad een actieve houding vraagt. 

Is dit niet het ​vasten​ dat ik verkies: misdadige ketenen losmaken, de banden van het ​juk​ ontbinden, de verdrukten bevrijden, en ieder ​juk​ breken? Is het niet: je brood delen met de hongerige, onderdak bieden aan armen zonder ​huis, iemand kleden die naakt rondloopt, je bekommeren om je medemensen?

Dan breekt je licht door als de dageraad, je zult voorspoedig herstellen. Je ​gerechtigheid​ gaat voor je uit, de majesteit van de HEER vormt je achterhoede. Dan geeft de HEER antwoord als je roept;
als je om hulp schreeuwt, zegt hij: ‘Hier ben ik.’ Wanneer je het ​juk​ van de onderdrukking uitbant,
de beschuldigende vinger en de kwaadsprekerij, wanneer je de hongerige schenkt wat je zelf nodig hebt en de verdrukte gul onthaalt, dan zal je licht in het donker schijnen, je duisternis wordt als het licht van het middaguur. De HEER zal je voortdurend leiden, hij zal je verkwikken in dorre streken,
hij maakt je botten sterk en krachtig. Je zult zijn als een goed bevloeide tuin, als een bron waarvan het water nooit opdroogt.

God wil niet alleen dat we iets niet doen. Hij wil juist dat we iets wel doen. Dat we Zijn liefde laten regeren in ons leven. Maar waar zijn die gevangenen en hongerigen dan?

Het gaat erom dat je oog hebt voor de ander en geeft wat die nodig heeft. En het kan op hele simpele manieren. Bij ketenen losmaken zou je kunnen denken aan de ander vergeven. Je brood delen is bijvoorbeeld de ander met een bemoedigen met een kaartje of een bezoekje. Onderdak bieden is bijvoorbeeld een praatje met iemand maken, die anderen links laten liggen. Iemand kleden is bijvoorbeeld iemand het evangelie vertellen, dat hij/zij een geliefd kind van God is.

Liefde is een werk woord. Liefde maakt ook dat je bewogen raakt met je medemens en dat je oog krijgt voor de ander. Des te meer de liefde mag regeren des te meer zal je ook het verlangen krijgen om te delen. Je gaat ontdekken dat delen rijk maakt en vreugde geeft. En ieder doe, naardat hij zich in zijn ​hart​ heeft voorgenomen, niet met tegenzin of gedwongen, want God heeft de blijmoedige gever lief. (Besef dat ook God blijmoedig geeft) Liefde moet van binnenuit komen en kan niet opgelegd worden. Het is Gods Geest die jou het verlangen zal geven. God die het willen als het werken in jou zal werken (Fil 2:13) God verandert ons hart als we Zijn hart leren kennen.  Laat ons oog daarbij (alleen) gericht zijn op Jezus, de leidsman en voleinder des geloofs, die, om de vreugde, welke vóór Hem lag, het kruis op Zich genomen heeft. Wij hebben lief, omdat Hij ons eerst heeft liefgehad.

(Lucas 6:38)

3 opmerkingen:

  1. Wat een mooie overdenking. Liefde is een werkwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou, wat een mooie post zeg, je haalt de kern van het evangelie naar boven... geven. God gaf zijn Zoon, alles! Hij heeft alle recht om te zeggen: geloof zonder daden is dood.
    Dank je wel voor je mooie blogje.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind vooral het einde van je blog erg mooi. "Liefde moet van binnenuit komen en kan niet opgelegd worden. Het is Gods Geest die jou het verlangen zal geven." Dank je wel voor je mooie posts elke keer.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...