zondag 21 mei 2017

CIA (Carpenters In Action) reis naar Roemenië





















Afgelopen vrijdag is Henze teruggekomen uit Roemenië. Vol indrukken en verhalen. Samen met zeven andere mensen van Carpenters In Action. Ze hebben in één week, met hulp van Roemenen tien toilethuisjes geplaatst in de zigeunerwijken in Solovastru en Gheorgheni.





















Er zijn in Roemenië veel sloppenwijken waar zigeuners onder verschrikkelijke leefomstandigheden moeten leven. Hiervoor bouwt de CIA toilethuisjes en waar nodig worden reparatie's aan huizen uitgevoerd.

De eerste dag na aankomst konden de mannen gelijk aan het werk en plaatsten in de stromende regen twee toilethuisjes. Ze hoefden het gelukkig niet alleen te doen. Een club tieners wilden dolgraag meehelpen met het bouwen.

Maandag ging de groep van Solovastru naar Gheorgheni. Ook hier een sloppenwijk maar dan vele malen erger. De sfeer was hier grimmig. De burgemeester had toestemming gegeven om de toilethuisjes te plaatsen maar de helft van de bevolking was het er niet mee eens. Onder politiebegeleiding gingen ze aan het werk. Ook de bewoners wilden in het begin niet zonder betaling meewerken aan de bouw. Toch hielden de mannen van de CIA de moed erin en al gauw werden de bewoners aangestoken door hun openheid en vrolijkheid en begonnen toch mee te helpen. Maar de omstandigheden waren bar en boos. Spitten naast een open riool. Een kuil proberen te graven door weggegooide kleding en dekens. Heen en weer moeten lopen door het afval en de menselijke uitwerpselen. Kleine kinderen grauw van het vuil en zonder schoenen spelend tussen het afval. Ongelooflijk dat dit Europa is.


De volgende dag waren de bewoners al zelf aan de gang met het egaliseren van het afval en en de grond rondom de huisjes aan het schoonmaken. In totaal werden hier 6 toilethuisjes geplaatst.
Huizen tot het dak in de mest.




De volgende dag waren de bewoners zelf al aan de gang.



Door vrolijk te blijven doorwerken veranderde de sfeer
De dag daarop werden de laatste twee toilethuisjes geplaatst in Solovastru.


















Na het bouwen van deze laatste huisjes werd er in de omgeving rondgekeken voor een nieuw project. De volgende keer zal de bouwreis in het teken staan van reparatie aan huizen.

's Middags was het het project afgerond maar konden de mannen 3500 potjes groenten in dozen pakken.

Die avond was er nog een samenkomst van de tienergroep en Henze sprak over het zachte juk van Jezus en net zoals in Nederland ging de tienerdienst gepaard met spelletjes. Kruiwagen lopen en krantje mep. Een mooie afsluiting van deze reis.
Tienerdienst in Roemenië



Toch ook ontzettend veel plezier gehad.

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...