woensdag 9 februari 2022

Goed doen

"Vrienden, zo bent u niet meer gebonden aan de Joodse wet. Want toen Christus stierf, bent u mét Hem gestorven. Voor de wet bestaat u niet meer. Nu behoort u toe aan iemand anders, aan Christus die uit de dood is opgestaan. En hierdoor kunnen wij voor God een vruchtbaar leven leiden. Toen wij nog ons eigen leven leidden, werd ons lichaam beheerst door zondige begeerten, die werden aangewakkerd door de wet. Het enige gevolg daarvan was de dood. Maar nu zijn wij van de wet bevrijd. Omdat wij gestorven zijn, kan zij ons niet vasthouden. Nu kunnen we God op een heel nieuwe manier dienen: vanuit ons hart, door zijn Geest, en niet op de oude manier door het naleven van wetten."
Romeinen 7:4‭-‬6 HTB

Het christendom is uit alle geloven het enige niet religieuze geloof omdat het niet  gedreven wordt vanuit regeltjes, die moeten worden gevolgd, maar vanuit de liefde. Dat wil zeggen, vanuit de Liefde die God zelf in onze harten heeft uitgestort. 
Regels en geboden bieden geen weg om tot God te komen. Dit wilde Jezus ook duidelijk maken aan de Farizeeën en schriftgeleerden. De motivatie om goed te doen kwam bij de Farizeeën niet uit een bewogen liefdevol hart maar uit een trots genadeloos hart vol verachting voor, de door God zo geliefde, verloren schapen van Israël. 

In het Oude Testament zie je dat het volk Israël de wet en geboden ontvangt om te kunnen leven zoals God het van hen vraagt. Van nature hebben we als mens geen volmaakt onzelfzuchtige en  liefdevolle houding. De wet en de geboden werden van buitenaf, als een onmogelijke last, op de mens gelegd.

Christus heeft korte metten gemaakt met die regeltjes, met religie die niet van harte werd uitgeoefend. Regeltjes waarmee we onszelf wilden rechtvaardigen. Goed willen doen vanuit verkeerde egoïstishe motieven.

Daarom zei Jezus dat de wet alleen door de Liefde kan worden vervuld. Het moet niet van buitenaf opgelegd worden maar van binnenuit. Liefde die uit de Liefde van God ontspringt. De Liefde die God in onze harten uitstort door de Heilige Geest.

De Liefde is wonderlijk. Het maakt ons één. Het verbindt ons met God en elkaar, zodat we met elkaar meeleven en meevoelen. Dat we het beste voor elkaar zoeken alsof het om ons eigen leven ging. Laat die Liefde, die God aan ons geeft, regeren in onze harten. Leven niet uit moeten maar uit willen. Vanuit God die zowel het willen als het werken in ons werkt. Vertrouw daarop. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...