donderdag 10 augustus 2023

Kaf van het koren

Voordat ik mij bekeerde tot het christelijke geloof liep ik vooral tegen verstandelijke argumenten aan. "Iedereen gelooft toch in dezelfde God, waarom zouden andere godsdiensten verkeerd zijn?" 

Ik zag in elke godsdienst een culturele uiting van dezelfde bron. Elke cultuur had aan het bestaan van het goddelijke zijn eigen draai gegeven. Het doel van de mens is in elke cultuur de kloof overbruggen van het menselijke onvolmaakte naar het goddelijke volmaakte door offers en rituelen. Het kleine beetje dat ik wist van het christendom was dat mensen steeds betere mensen probeerden te worden, om in de hemel te worden toegelaten.

Tot ik me meer ging verdiepen in het christelijke geloof en erachter kwam dat het tegengestelde waar was. Er is inderdaad een kloof tussen het menselijke en het goddelijke. Het verschil zit in het besef dat mensen de kloof niet kunnen overbruggen door een beter mens (heilig boontje) te worden. We kunnen de hemel niet bereiken door offers en rituelen. Niet de mens maar God zelf heeft de kloof overbrugd. Daarin verschilt het christelijke geloof met alle andere religies.

* De Godsdienst is anders: Het christelijke geloof gaat om aanvaarden van iets dat voor je gedaan is en niet om iets dat je moet doen. "Het is volbracht." Het is niet onze godsdienst maar Gods dienst aan ons.

"Want uit genade bent u behouden geworden, door het geloof, en dat niet uit uzelf, het is de gave van God; niet uit werken, opdat niemand zou roemen." 

(Efeze 2:8-9)

Door deze Bijbeltekst werden mijn ogen geopend. De 'spirituele' mens roemt juist in zijn 'hogere' positie (ook al willen ze dat zelf niet toegeven). Ze zijn al een oude geest/verlicht/hogere energie/boven de aardse mens verheven/ e.d. etc. 

De genade van God in Zijn volbrachte werk is de enige manier om ons ego en onze ik-gerichte motieven te overwinnen. 

* Het Godsbeeld is anders: In het christendom gaat het niet om een onpersoonlijke goddelijke energie of een afstandelijke God die je kan dienen door je aan bepaalde regels te houden. Maar om een persoonlijk liefdevolle Hemelse Vader waarmee je in relatie kan staan. 

God, die Geest is, die liefde is. De 'gans andere' die wij als mens niet kunnen bevatten in woorden of beelden. Maar die zich in al Zijn volheid heeft getoond in Zijn Zoon Jezus Christus.

"...want in Hem woont al de volheid der godheid lichamelijk" (Kolossenzen 2:9)

* De persoon Jezus Christus: Jezus Christus was niet alleen maar een belangrijke leraar, profeet of religieuze leider van een nieuwe religie. Jezus beweerde aan God gelijk te zijn. Hij verkondigde het Koninkrijk van God door tekenen en wonderen. Hij vergaf zonden en bewees Zijn goddelijkheid door te sterven voor onze zonden en de dood te overwinnen. Geen ander profeet of godsdienstige leider heeft dat ooit van zichzelf gezegd en door daden bewezen.

"Laat daarom die gezindheid in u zijn die ook in Christus Jezus was, Die, terwijl Hij in de gestalte van God was, het niet als roof beschouwd heeft aan God gelijk te zijn, maar Zichzelf ontledigd heeft door de gestalte van een slaaf aan te nemen en aan de mensen gelijk te worden." (Filippenzen 2:5‭-‬7)

* Het christendom zelf beweert dat er is maar één Weg is: Jezus zegt dat er maar één weg is tot God. Hijzelf is die weg. Hij is de enige middelaar tussen God en mens.

 "Want er is één God en ook één middelaar tussen God en mensen, de mens Christus Jezus" (1 Tim 2:5)

 "...als we door de wet rechtvaardig zouden kunnen worden, zou Christus voor niets gestorven zijn." (Gal 2:21)


Dus kunnen we concluderen dat, wat het evangelie betreft, er geen andere religies zijn die God of  de hemel kunnen bereiken. Andere Godsdiensten zijn inderdaad culturele uiting van manieren waarop mensen God denken te bereiken maar komen uiteindelijk niet van God of bij God. Het zijn allemaal mensbedachte dwaalwegen om er zelf beter van te worden. Om de hemel/goddelijke te verdienen. Hier onder een filmpje van Eli Yoder (een wedergeboren Amish) en de gekte van religie.

Het is genade en laat die genade niet los door het zelf te proberen. Niet allemaal dingen moeten doen voor God... alleen geloof in Gods genade kan je redden:

"Want God had de wereld zo lief dat Hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. God heeft zijn Zoon niet naar de wereld gestuurd om een oordeel over haar te vellen, maar om de wereld door Hem te redden. Over wie in Hem gelooft wordt geen oordeel uitgesproken, maar wie niet in Hem gelooft is al veroordeeld, omdat hij niet wilde geloven in de naam van Gods enige Zoon."




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...