donderdag 7 september 2023

Too good to go?

 


Al een tijdje heb ik een app die voedselverspilling moet tegengaan. De 'Too Good To Go app. Je kan bij winkels en restaurants uit de buurt pakketten bestellen met etenswaren die die dag over zijn. Er bestaan verrassingspakketten van 4,99 en broodpakketten van 3,99. Wat een geweldig initiatief.

Al een paar keer heb ik een verrassingspakket of een broodpakket besteld die je dan op een bepaald tijdstip mag ophalen. Met wisselend succes. Eigenlijk is het een gok wat je voor die prijs zult krijgen. Tot nu toe is het de prijs wel waard maar de vraag is of je die spullen wel nodig hebt en kan je ze voor de houdbaarheidsdatum op krijgen? 

Soms voel ik me bezwaard om deze pakketten op te halen. Zouden mensen die het niet zo breed hebben deze pakketten niet meer nodig hebben dan ik en zouden zij voor 5 euro de gok willen wagen?

De laatste twee keren dat ik een pakket heb opgehaald waren helaas niet zo'n succes. Bij een banketbakker was een verrassingspakket op te halen. Vol verwachting ging ik heen, het was immers geen broodpakket. Ik zag al een tas gevuld met lekkere broodjes en gebak. Groot was dan ook de teleurstelling toen ik een tas kreeg met 5 fabrieksbroden. 

En de afgelopen keer kreeg ik van de supermarkt een klein bakje tomaten die al geopend was. Vleeswaren waarvan de verpakking bol stond. Twee schnitzels, een kilo bami goreng en verlepte sla waarvan de houdbaarheidsdatum dezelfde dag nog verstreek. Eigenlijk was deze tas too good to stay. Ik maakte er toch  maar een lekkere maaltijd van en we hebben het overleeft.

Voor de rest zijn de ervaringen best wel positief. (Al heb je wel een grote vriezer nodig) Een mooi initiatief om verspilling tegen te gaan. Wel is het vreemd dat de Lidl en AH niet meer meedoen in deze app. Ze zijn zelf begonnen met verspil me niet tassen en overblijfpakketten...(omdat ze er dan zelf nog aan kunnen verdienen?)

Nu hoorde ik in het nieuws dat door deze acties de voedselbanken in het nauw komen. Hè bah, is het toch geen goed idee om hier aan mee te doen? Zouden de supermarkten meer aan de voedselbank geven als we niet meer meedoen aan deze acties? Denk je goed bezig te zijn en dan is het toch weer verkeerd omdat het toch weer om geld draait. Geef het dan aan de voedselbank!!!

De regel is ook hier weer dat: als iets te goedkoop is dan betaalt iemand anders de prijs en als iets gratis is zijn wij zelf het product. Of ben ik nu te negatief? Waarom kan in deze maatschappij het welzijn niet boven welvaart komen te staan. Waarom moet de winst alleen maar uit geld bestaan. Kunnen bedrijven geen genoegen nemen met genoeg. Als het uit kan dan is toch een grotere winst om mensen te helpen. Gelukkig bestaan er nog kleinere bedrijven die hier voor gaan. Laten we die bedrijven ondersteunen. De grotere bedrijven zijn immers niet voor niets zo groot. Als het even uit kan probeer ik bewuster te winkelen en ga niet meer voor het goedkoopste. Laat welzijn boven welvaart gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...