donderdag 10 mei 2012

Grauwe erwten?

Vandaag grauwe erwten 'deluxe' gegeten. Ik moet altijd weer lachen als ik het klaarmaak. Toen ik Henze net leerde kennen kwam ik ook in aanraking met dit gerecht.


Henze wilde graag eens grauwe erwten eten. Grauwe erwten? Ik kon het niet eens uitspreken zoals hij het uitsprak (graueeartnn). We waren net op weg naar familie voor ons wekelijkse koffieleut. Toen ik vertelde dat Henze graag grauwe erwten wilde eten begonnen er heel wat ogen te glimmen en kwamen er  enthousiaste verhalen op tafel. Ik kwam erachter dat het toch wel iets heel bijzonders moest wezen.
Toch aan de verhalen leek het allemaal wel heel simpel, bonen, spek en rauwe ui?


Grauwe erwten bleek gewoon een pot kapucijners warm maken. Eén bakje spekreepjes uitbakken en een uitje snipperen en rauw toevoegen. Dit alles gaat door elkaar met een schepje mosterd, augurk en rookworst. Ik moet toegeven dat het best goed smaakte. Maar ik vond het wel grappig dat er zoveel enthousiasme was om zoiets simpels.


Als Drentie kende ik dit recept ook al en had het al menigmaal op de Roderjaarmarkt gegeten onder de naam bruune boonties. De kapucijners worden dan vervangen door bruine bonen en naast de mosterd, augurk en uitjes wordt er dan ook stroop aan toegevoegd. Heerlijk. Toen ik de keer daarop de stroop op tafel zette werd er eerst vreemd gekeken maar nu is bij ons de strooppot vaste prik.


Na al die jaren heb ik het recept toch wat aangepast. Nu bak ik spekjes uit voeg ui en paprika toe die ik meebak. Dan een klein blikje tomatenpuree en twee potten kapucijners. Voor de liefhebber zet ik nog een gesnipperd uitje op tafel, augurk mosterd en stroop.

Er zijn allerlei varianten op dit simpele bonengerecht. Het lijkt of elke provincie er net weer een andere draai aan geeft.Kwam een lekker middeleeuws bonen recept tegen met extra appel en gehakt

Ingrediënten
1 literblik bruine bonen
2 zure appels (Granny Smith)
50 gram ontbijtspek, fijn gesneden
200 gram rundergehakt
1 flinke ui, gesnipperd
20 gram boter
zwarte peper uit de molen en zout naar smaak
1/2 deciliter stroop (of suikerstroop)

Bereiding
Verhit de boter in een kleine braadpan. Doe eerst het spek in de pan, zodra het is uitgesmolten gaan de uien erbij. Fruit tot lichtbruin, dan gaat het gehakt erbij. Bak dit gaar en rul (prakken met een vork), en zet het vuur lager. Nu gaan de appels erbij en één lepel stroop, en na vijf minuten de uitgelekte bonen. Schep om en verhit op laag vuur tot het goed heet is.


We zullen wel eens zien of wat de boer niet kent...waar is.

4 opmerkingen:

 1. Hhhmmm, ziet er heel lekker uit.
  Die stroop eet ik altijd lekker in m'n gruttenbrei :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jah das ook lekker of bij soepenbrei en gortpap. Maar helaas is niet iedereen hier zo weg van. Leuk die oude recepten. Net weer een leuke site gevonden.

  http://www.dideldom.com/resepten/haite_bliksem.shtml

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lijkt me voor mezelf wel lekker. Of de kinderen het lusten weet ik niet. Je schrijft zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mmm...ga ik zeker eens proberen. Lijkt me erg lekker!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...