dinsdag 15 januari 2013

montignac

Na alle feestdagen is het eten me een beetje tegen gaan staan en als vanzelf ben ik weer begonnen met de Montignacmethode. Geen koolhydraten met een hoog glycemische index. Dit zijn bijvoorbeeld witmeel, suiker, aardappels, etc  Daarbij vooral mager vetten. Even geen pakjes en zakjes maar simpele groenten en kruiden. Ik ben nu aderhalve week bezig en voel me een stuk fitter. In ieder geval 2 kilo lichter. 

Gelukkig heb ik heel wat kookboeken die me kunnen helpen en is het maken van een lekkere maaltijd niet zo moeilijk. Zelf de kinderen hebben een favoriet recept. Geloof het of niet het is bloemkool/zuurkoolschotel. Waarbij de bloemkool de plaats van aardappels inneemt. Even koken door elkaar stampen,. Crème fraîche en uitgebakken spekjes erdoor wat kaas erover nog even in de oven en klaar. Heerlijk met een rookworstje. Ik weet het het klinkt niet echt lekker maar 't is best te doen, mits niet te vaak.
Ik maak nu op maandag een weekmenu en koop dan alles in. Wat me opvalt is dat de wekelijkse boodschappen een stuk goedkoper zijn. Deze week snijbonen met uitgebakken speklapjes, Chili con carne, bloemkoolschotel, kabeljouw met kerriekaassaus en groenten, en spinazitaart. Zaterdag en zondag kliekjes en zelfgebakken brood met soep.


Vandaag dus Chili con carne. Hoe krijg ik dat nou voor elkaar zonder pakje?

Hier het recept:

400 gram (biologisch)rundergehakt
1 ui, gesnipperd.
1 teentje knoflook
1 spaanse peper
1 (punt)paprika
stiekem 1 blikje mais
1 appel (elstar)
2 blikken kidneybeans of 1 groot blik bruine bonen uitgelekt en afgespoeld.
1 blik gepelde tomaten
Half theelepeltje Ketoembar
Half theelepeltje Chilipoeder of Cayennepeper
1 theelepel Djinten
1 theelepel Piment door het gehakt
Peper en zout

Wraps, kaas en beetje crème fraiche voor de kinderen

Kruid het gehakt met beetje zout en piment.(sinds ik piment heb ontdekt gebruik ik nooit meer gehaktkruiden) Rul het gehakt tot het bruin wordt voeg het gesnipperde uitje erbij met de geperste knoflook. Daarna de paprika. Voeg dan de kruiden toe. De ketoembar, chili en djinten met een beetje water.(De djinten=gemalen komijn, geeft de echte chili smaak maar gebruik er niet teveel van). Spoel de boontjes en mais af en voeg deze toe. Dan de gepelde tomaten. Als laatst de appel. Nog even laten pruttelen en op smaak brengen met peper en zout en klaar is kees.

Voor de kinderen doe ik de chiliprutje met een beetje crème fraiche in een wrap en nog even met kaas in de oven. (nah...misschien neem ik zelf ook een wrapje)



3 opmerkingen:

  1. Ik maak mijn chili ook zonder pakje, maar weer anders. Wel met gehakt ui en gewone paprika's. Die appel is wel een goed idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heeeerlijk chili con carne...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je wel voor dit mooie recept. Ga ik proberen. Zonder knoflook :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...