dinsdag 16 april 2013

Niet-kneden brood

Hè he eindelijk is de lente dan echt begonnen. Zondag hoorde ik voor het eerst de Tjiftjaf. Elk jaar houd ik bij wanneer ik voor het eerst de tjiftjaf hoor. Vorig jaar was dat 19 maart en dit jaar dus 14 april. Bijna een maand te laat. Een wetenswaardigheid waar niemand wat aan heeft maar voor mij is het geluid van dit vogeltje het begin van de lente.


 
Ook het weer gaat nu de goede kant op de zon schijnt maar een beetje en overal verschijnen bloemen en blaadjes. Vogels beginnen en sluiten de dag weer af met hun liederen. Hazen hebben zulke gevechten met elkaar dat ze tijdens mijn wandeling met de hond bijna tegen me opbotsen. Ook zelf ben ik druk met de schoonmaak. De tuin weer in. Frisse lucht, beddegoed naar buiten.

En ook mijn blog even een ander uiterlijk gegeven. Hout als achtergrond is wel zo toepasselijk als je in een houten huis woont, toch?

Maar eigenlijk wilde ik een blogje schrijven over iets waar ik helemaal voor ben gevallen. Iemand zei mee eens te kijken op de blog van Karien Achterbergen Ze heeft een blog over het niet-kneden brood. Je mengt meel, gist en zout in een kom en de volgende dag bak je er een heeerlijk stoetje van en vult je bak weer met deeg voor de volgende dag. Het resultaat is een heerlijk luchtig broodje. Lekker makkelijk...


Het recept:
Meng in een grote kom
200 gr tarwebloem
200 gr volkorenmeel,
2 tl zout
2 tl droge gist
Giet er 400 ml water bij en roer dit snel door elkaar. Je krijgt een vrij stevig deeg dat je nog net kunt doorroeren. Dek de kom af en zet hem bij kamertemperatuur ergens neer.

De volgende dag ongeveer 12 tot 18 uur later neem je het deeg en stort je het op een flink met havermout en bloem bestoven werkblad maak er een bal van en leg het deeg in een vorm (een gewone broodvorm, of een kom dat in de oven kan) Laat het deeg als je daarvoor de tijd hebt, even een half uurtje tot rust komen na deze enorme inspanning. Zet de vorm met het deeg in de koude oven. Zet hem op 220 graden, kijk op de klok, en kom 40 min.  later weer terug om het brood er weer uit te halen.
 



Hieronder een ander recept. Een recept dat ik snel weer moet maken De jongens smulden en in no-time was het broodje verdwenen. Het heet Monkeybread en het heeft de smaak van donuts.


Het recept voor Monkeybread:
Meng in een grote kom
500 g bloem
2 tl droge gist
2 tl zout
100 g suiker
Dit door elkaar roeren en dan:
60 gram zachte magarine (ik gebruik blue band roombotersmaak)
1 ei
350 gram lauwe melk.

Dit alles door elkaar mengen en afgedekt laten staan. Na 2 uur zet je het deeg in de koelkast.
Op bakdag haal je het deeg alvast uit de koelkast om op temperatuur te komen. Roer in een pannetje 100 g suiker met 1,5 tl kaneel door 100 g margarine, verwarm de het mengsel op laag vuurtje totdat de boter gesmolten is. Laat het even doorkoken.

Stort het deeg uit op een flink met bloem bestoven werkvlak. Het deeg moet met meel bestrooit worden en maak er een soort stol van. Deel het deeg steeds middendoor en snijd er ongeveer 34 kleine stukjes van. Doordat er een dun laagje bloem omheen zit, gaat het toch gemakkelijk.

Maak van elk stukje deeg een balletje, dompel de onderkant in het caramelglazuur en leg het in een ronde vorm van 24 cm doorsnee. Leg de bodem vol met bolletjes en giet er wat van het glazuur overheen. Vul de rest van de vorm op dezelfde manier op en giet de rest van het glazuur erover. Dek de vorm af en laat het brood nog ongeveer 45 minuten bij kamertemperatuur rijzen. Bak het brood in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius, ongeveer 45 minuten.

Zo en nu maar eens een fries suikerbrood proberen. Zie hier alle heerlijke recepten.



2 opmerkingen:

  1. Whow wat ben ik blij met deze recepten. Dank je wel.
    Je blog ziet er heel mooi uit zo.
    Lieve groetjes
    Wil

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel leuk, de houten achterkant. Ik geniet ook van je foto's. Misschien dat brood eens uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...