dinsdag 1 april 2014

Leven met een weegschaal.
Misschien denk je bij de titel dat ik wat ga schrijven over een nieuw dieet maar niets is minder waar. Nee het gaat niet over mijn gewicht. Ik wil wat schrijven over genade. En dat blijkt geen licht onderwerp. Genade klinkt zo makkelijk maar in de praktijk is genade best ingewikkeld.

Op de lagere school speelden we vaak meisjes en jongensgenade. Iemand legde je op de rug en met je knieën over de bovenarmen rollend schreeuwde je dan meisjesgenade of als een jongen het deed jongensgenade. Je kon alleen maar uit de houdgreep komen als je om genade gilde. Je was overgeleverd aan de genade van de ander.Dit was natuurlijk maar een spelletje...

Genade is de ander iets geven dat hij of zij niet zelf heeft verdient.

Voor ons is mensen is genade heel moeilijk. We leven in een maatschappij waar we alles moeten verdienen. Als je iets gratis krijgt dan krijg je een ongemakkelijk gevoel (er zit vast iets achter).
Sommige mensen willen koste wat het kost iets terugdoen als ze de goedheid van een ander ontvangen. Twee voorbeelden:

-Toen ik op kamers woonde had ik een huisgenoot die nogal verstrooit was. Ze belde me soms of ik een boodschapje voor haar kon halen. Met alle liefde haalde ik wat ze nodig had. Het was een kleine moeite want we woonden praktisch naast de supermarkt. Ze betaalde de boodschappen en bedankte me. Geen probleem....MAAR....Ze moest en zou dan ook boodschappen voor mij doen terwijl ik dat helemaal niet nodig vond. Ik moest dan wat boodschappen verzinnen zodat zij ook boodschappen voor mij kon doen. Heel krampachtig werden alle daden op een weegschaaltje gelegd zodat ze me met dezelfde daden kon terug betalen. Had ik wat van haar afgewassen dan waste ze ook weer voor mij af. Nooit kon ze gewoon dankbaar zijn. Ze voelde dat ze bij mij in de schuld stond. Iets voor haar doen werd steeds vervelender omdat ik wist dat ze dat ook weer terug moest doen. En ik durfde haar ook niks meer te vragen want verwachte ze dan dezelfde munt terug?

-Zo is het ook bijvoorbeeld met mensen die je bijvoorbeeld naar de dokter brengt en persé geld willen geven voor de rit. Ook al zeg je dat  het fijn vind om te doen en er niets voor wil hebben.

Het voelt alsof ze mijn goedheid en liefde niet willen accepteren. Alsof ze mij niet accepteren.

Mensen die leven met een weegschaaltje en niet uit genade van een ander kunnen leven.

 
 
 
 
 
Hoe gaan wij zelf om met genade en hoe gaan we om met met Gods genade?

Want door genade zijt gij behouden, door het geloof, en dat niet uit uzelf: het is een gave van God; niet uit werken,
opdat niemand roeme.
Efeze 2:8
 
Heel lang ben ik op de verkeerde manier omgegaan met Gods genade. Ik besefte dat God mij had vergeven. Dat ik verlost was uit de duisternis en door het offer van Jezus Christus Gods kind mocht zijn. MAAR.. nu ik was verlost moest ik God terug betalen. Goede werken doen, goed mijn best doen om zo zuiver mogelijk te leven etc etc. Ik kwam weer in een kramp die ik ook had ervaren in mijn oude leven. Telkens ging het weer fout. Ik leefde op krediet. Tot God mij op de schouders tikte. 

Je hoeft mijn Liefde niet te verdienen lieve dochter. Ontspan je in mijn Liefde en wandel met mij. Ik wil niet dat je mij terugbetaalt. We mogen God liefhebben en Zijn Liefde laten stromen in ons leven. God wil geen verdienrelatie maar een liefdesrelatie. God heeft niets nodig dat jij hem zou kunnen geven. Hij heeft alles al. Aanvaard dat je aanvaard bent. Hij houdt van je. Hij zal je leiden als een liefdevolle Herder en laten zien wat je mag doen. En dat geeft zoveel meer vreugde. Gods genade laten zien.

1 opmerking:

  1. Heel mooi! Ik las vandaag iets hierover wat me trof: "Hij gaf Zijn leven aan het kruis om jou te redden. Sommige mensen noemen dat genade. Sommige mensen noemen dat het verlossing of een offer. Jezus noemde het liefde. Want God had de wereld zo lief dat Hij Zijn enige Zoon heeft gegeven ..."

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...