zaterdag 18 april 2015

Even mijn hart luchten.

Vorige week een gesprek gehad met iemand die een catechisatie avond heeft gegeven aan kinderen. Hij vertelde dat hij verbaasd was dat er kinderen zijn die in de zevendaagse schepping geloven. En dat er zelfs mensen in de kerk zitten die dit geloven. Raar vond hij het, dat er mensen zijn die dit kritiekloos aannemen.

Oeps dacht ik, want ik ben zo iemand. Ik vertelde hem dat ik het niet belangrijk genoeg vond om het daar met kinderen over te hebben.

Het ergste van het hele gesprek vond ik dat hij twijfel begint te zaaien in de harten van kinderen. Hij geeft de boodschap mee dat je de Bijbel niet in alles kan vertrouwen en wat is dan nog wel waar?
Het gaat er bij catechisatie toch om geloofsvertrouwen mee geven?


Het andere punt is dat hij ervan uitgaat dat mensen die in een zevendaagse schepping geloven, dat geloven omdat ze niet verder kijken dan hun neus lang is. Nu kan ik van mijzelf zeggen dat het geloven in een zevendaagse schepping een hele weloverwogen beslissing is geweest. (vroeger geloofde ik in de evolutietheorie en toen ik Christen werd in de voortschrijdende schepping)

Maar is God te onmachtig om de aarde in zeven dagen te scheppen? Er zijn veel Christenen die geloven in een voortschrijdende schepping. De dagen moet je als eeuwen zien want een dag is bij God als een eeuw. Maar als je daarin gelooft dat de mens zich ontwikkelde uit de dieren dan kom je met een aantal problemen te zitten want de dood is pas ontstaan door de zondeval. Dan zouden er ook al mensen zijn gestorven voor de zondeval. Dan is de dood geen gevolg van de zonde en dan hoeft Jezus de dood ook niet te overwinnen want dat is een natuurlijk proces etc etc.

Ook zijn er mensen die zeggen dat de aarde al miljoenen jaren oud moet zijn. Ik geloof ook nog eens in een jonge aarde. Ja maar, zeggen sommige Christenen: In Genesis staat de aarde werd woest en ledig. Er kunnen wel miljoenen jaren tussen zitten. Ik was er niet bij maar zelf denk ik dat God de aarde met een ingeschapen ouderdom kan scheppen. Ik bedoel Adam werd niet als baby geschapen maar als man. Met een ingeschapen ouderdom dus en zo kan het ook met de aarde zijn. Nou ja het is niet de bedoeling om een discussie te beginnen want ieder moet hierin zelf een keuze in maken.

Belangrijk vind ik dat je kinderen niet moet opzadelen met zinloze discussies over zaken waar we als nietige mensen eigenlijk niets over weten. We moeten de kinderen Gods Liefde laten zien. Hij gaf zijn Zoon opdat wij zouden leven! Een leven dat zin heeft.


Eigenlijk schrijf ik dit stukje voor mezelf om even mijn eigen gedachten weer op een rijtje te krijgen. Het blijkt nu dat ze deze man, die ook Jezus verlossing in twijfel trekt, volgend jaar een eigen catechisatie groepje krijgt. Ongelofelijk...

3 opmerkingen:

 1. Herkenbaar! Ik denk dat we onze kinderen moeten leren omgaan met wat deze mensen zeggen. Ze zullen er zeker mee te maken krijgen. Dank je wel voor het delen. Hier denk ik de laatste tijd ook veel over na. Niet over hoe God de wereld schiep maar over "geloofsoverdracht" bij kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Denk je dan niet: ik ga ze zelf wel catechisatie geven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is de reden geweest dat we catechisatie zijn gaan geven. Jammer dat er maar zo weinig Christenen zijn die dit belangrijke werk willen oppakken

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...