vrijdag 2 september 2016

Lankmoedigheid?Omdat ik begonnen ben met de bijbel te lezen in de oude statenvertaling kom ik veel woorden tegen die ik niet meer dagelijks tegenkom. Neem nou het woord lankmoedigheid. Het is een woord dat samengesteld is uit de woorden lank en moedig. Wat is nou lank?

Dus google erbij en zo weer een uurtje kwijt met mijn hobby: uitzoeken hoe dingen in elkaar zitten. Al snel kwam ik tegen dat lankmoedig vertaald kan worden met geduld. De Engelsen vertalen het woord met 'longsuffering' (Lang lijden, lijdzaamheid) en de Duitsers met 'langmutig'. Ahaa, mijn vraag wat betekent lank was in ieder geval snel beantwoord. Het betekent dus: lang van gemoed zijn. Er zullen heel wat mensen zijn die dit natuurlijk allang wisten. Het is ook zo logisch.

Nog mooier is om te ontdekken welke diepe en mooie betekenissen woorden hebben. Want Lankmoedig is veel meer dan geduld. Lankmoedig is lang moedig blijven om het goede te blijven verwachten. Lankmoedig is geen wraak nemen als je recht wordt geschonden, niet bitter worden als een ander domme dingen doet of zegt. Lankmoedigheid heeft alles te maken met vergeving en de ander genade te schenken. De moed opbrengen om het gebrek van e ander te verdragen en te vergeven. Lang meegaand wachten en geduld opbrengen, hoop houden...

Gister las ik nog een mooie beschrijving van lankmoedigheid:

"Het niet toelaten dat de liefde wordt ingehaald door de ergenis".

Wat een armoede dat deze woorden verdwijnen uit het dagelijkse leven.

Als je kijkt in de Bijbel is lankmoedigheid een vrucht van de Geest (Gal 5:22) en lankmoedigheid is de eerste eigenschap die wordt genoemd als de liefde wordt beschreven in (1 Kor 13). Lankmoedigheid is liefde in uitvoering.

Niet alleen een vergeten woord maar bijna ook een verdwenen deugd, waar onze maatschappij juist zo'n grote behoefte aan heeft. Liefdevolle aandacht voor de ander en het goede blijven verwachten.

Lankmoedig brengt genade en hoop maar het is ook een eigenschap die niet meer past in een jachtige, trouweloze ik-gerichte maatschappij. Misschien is het woord daarom wel verdwenen.
4 opmerkingen:

  1. Mooi stukje dat je hierover schrijft. Inderdaad zijn er nogal wat woorden in de oude S.V. die niet meer dagelijks gebruikt worden. Hoewel ik nieuwere vertalingen niet afwijs, hecht ik zelf erg aan de "ouwe" vertaling. Die woorden zijn zo vol en mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi en leuk. Ik herken me in je. Dat onderzoeken. Lankmoedig heb ik geleerd is: lang kunnende verdragen :-) Ik las ook nog ergens dit: Er bestaat verschil tussen lankmoedigheid en geduld: namelijk de intentie. Bij lankmoedigheid is de intentie positief, bij geduld kan deze zowel positief als negatief zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. wat een tov stukje is dit. Bedankt! Echt mooi om zo te lezen, en je raakt er weer door bemoedigd.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...