zondag 9 oktober 2016

Genade is niet eerlijk!

Genade is niet eerlijk, het schuurt aan ons rechtvaardigheidsgevoel. Iemand krijgt iets wat hij/zij niet verdient heeft. Denk aan het verhaal van de Verloren Zoon, die in plaats van straf een feest kreeg of de arbeiders in de wijngaard die allemaal hetzelfde loon kregen terwijl sommige arbeiders een hele dag in de zon hadden zitten ploeteren. Sommige mensen krijgen niet wat ze wel verdienen (straf) en sommige mensen krijgen meer dan ze verdienen (loon).

In het Engels zijn er twee woorden voor genade die van toepassing zijn op de twee bovenstaande situaties. Namelijk: Mercy en Grace. Mercy is iets niet krijgen wat je wel verdient, (straf) en Grace is iets wel krijgen wat je niet hebt verdient (loon). Maar is genade dan onrechtvaardig? Wel  als je denkt in termen van verdienen.

Genade helpt ons uit onze verdiencultuur en prestatiemaatschappij te stappen. God geeft niet ons verdiende loon. Niemand kan Gods liefde verdienen. Hij betaald zelf onze schulden. Zonder Gods genade zijn we reddeloos verloren. Want allemaal missen we Gods nabijheid maar worden om niet gerechtvaardigd uit zijn genade, door de verlossing in Christus Jezus (staat er in Rom 3:23)

God roept ons op om ook zo in de maatschappij te staan. Om onze vijanden te geven wat ze niet verdienen en om blijmoedig te geven in vertrouwen op Zijn liefdevolle zorg. We mogen hierin steeds meer op onze Vader gaan lijken. Kunnen wij geven wat een ander niet verdient?

Genadevolle oneerlijkheid is in Liefde uit de cirkel van oorzaak en gevolg stappen en gaan kijk met Gods liefdevolle ogen. Stap maar op het water. Ga wandelen in geloof en niet met wat voor ogen is.


Gezegende zondag.
.

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...