vrijdag 21 oktober 2016

Zielsverwantschap


Het woord zielsverwanten of soulmates is een uitdrukking die ik veel tegenkwam in New Age wereld. Het romantische idee dat er ergens op de wereld één persoon zou zijn die jou helemaal aanvult en helemaal speciaal voor jou op de wereld is gezet. Veel romantische films en boeken nemen dit idee als uitgangspunt.  Maar bestaat er zoiets als een zielsverwant, het idee dat God voor jou één speciaal persoon heeft geschapen. Is dit wel Bijbels. De gedachte dat God speciaal voor jou een mens heeft gemaakt? Is dat niet het toppunt van egoïsme? Het is het ultieme sprookje en het is een grote gevaarlijke leugen dat veel huwelijken ondermijnt.  (Want wat als je ontdekt dat je partner toch niet de soulmate blijkt te zijn die God voor jou in gedachten had).

Natuurlijk als je verliefd bent dan gebruik je misschien het woord zielsverwant. Die ander is volmaakt en alles zie je door een roze bril maar als die roze wolk overgedreven is staat de realiteit op de deur van je leven te bonken. Al na een paar jaar of eerder merk je dat je man of vrouw helemaal niet die sprookjesprins(es) blijkt te zijn. We zijn immers allemaal onvolmaakte mensen en doen domme dingen. Mijn man is ook niet volmaakt. Hij is soms lomp en chagrijnig net als ik niet volmaakt ben en kattig uit de hoek kan komen. (van Henze mocht ik dit erin zetten)


Ook de gedachte dat die persoon bestaat die er speciaal voor jou is, is een verkeerd om denken, omdat je juist op zoek moet gaan naar een manier om zelf een goed persoon voor die ander te zijn. Het is jou verantwoordelijkheid om de ander lief te hebben en niet andersom.

Wat zou het huwelijk lekker makkelijk worden als je de volmaakte persoon trouwt. Het huwelijk is juist hard werken om elkaar positief te blijven zien en lief te blijven hebben. Om de vruchten van de Geest zoals Liefde, goedheid, trouw, lankmoedigheid tot uiting te laten komen. Het huwelijk moet je zien als een werkplaats waar een eenheid wordt gesmeed. Liefde is een werkwoord!


Een goed huwelijk is niet gebaseerd op het vinden van de volmaakte persoon, een succesvol huwelijk is gebaseerd op twee mensen die het goede voor elkaar zoeken en het beste met elkaar voor hebben. Die niet hun ego voorop stellen maar hun ega. Het gaat daarin in de eerste plaats om jouw verantwoordelijkheid om die ander lief te hebben en je daarin te oefenen. Als je Bijbelse principes op je huwelijk toepast kan bijna elk huwelijk slagen. Probeer alles te overwinnen met de Liefde en zegen de ander, ook als het moeilijk gaat. En bovenal bid voor je partner. God zal je voorzien in de Liefde die je nodig hebt. Zoek vervulling niet bij een mens maar bij God. Hij is je zielsverwant!Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...