dinsdag 2 februari 2021

Karma

Kijk, zo leven nu de ongelovigen. Zonder zorgen worden zij alleen maar rijker en rijker.  Voor niets heb ik zuiver geleefd, mij ver gehouden van onrecht.(Psalmen 73:12‭-‬13 HTB) 
Laatst hoorde ik mijn zoon op de achtergrond lachen. Hij zat op internet samen met wat vrienden te kijken naar wat filmpjes op YouTube. Ineens riep hij uit dat het karma was. Iemand die een stomme daad had uitgehaald kreeg gelijk zijn verdiende loon, instant-karma. Wat je zaait zul je oogsten... Maar werkt dat zo? Bestaat dat karma, een kosmisch spel van oorzaak en gevolg? "God straft meteen", zeiden mijn ouders wel eens voor de grap als iets stouts misluktte. 

In deze wereld is de realiteit vaak net andersom. Goede mensen krijgen het soms zwaar te verduren en slechte mensen lijkt het leven toe te lachen. Ook in de Bijbel wordt er vaak over geklaagd. Hoe kan dat toch dat goede mensen slechte dingen overkomen. Dat hebben ze toch niet verdiend? Mensen proberen het lijden weg te verklaren. Diegene die het treft zal het toch op een of andere manier aan zichzelf te danken hebben. Denk aan de vraag van de discipelen wat er mis was met de mensen die omkwamen toen de toren in Siloam instortte. (Luk.13: 4)

Als je de Bijbel goed leest zie je dat juist de goede en rechtvaardige mensen het zwaar te verduren krijgen. Hun leven gaat helemaal niet over rozen. Het leven is niet eerlijk en geeft geen redelijke verklaringen waarom de ene het geluk toevalt en de ander het ongeluk treft. Waarom-vragen zijn wat dat betreft altijd zinloos. De wereld is onderhevig aan tijd en toeval. Waarom zou je je dan nog afmatten om het goede te doen?
En toch.. dit is niet het einde van het verhaal. Als je verder leest in psalm 73 waarmee ik deze blog begon, dan zie je dat het wel degelijk zin heeft om met het goede, met God, rekening te houden. Wij worden door God bij onze rechterhand gevat en geleid door Zijn raad. Hij is er dan bij. Zelfs in het dal van diepe duisternis. 
We mogen zijn als een boom geplant aan waterstromen waarvan het loof niet verwelkt en die vrucht geeft op Zijn tijd. Die de hitte niet opmerkt omdat het zijn wortels uitslaat naar de bron. (Jer. 17:8, Ps. 1) We ontvangen telkens weer nieuwe kracht.

In deze wereld ontvangen we vaak niet wat we verdienen. Maar uiteindelijk zullen we voor God rekenschap moeten afleggen van onze daden. Maar ook dan is er geen sprake van karma. Niemand is zonder zonde en onze goede daden kunnen daar niets aan veranderen. Het is Gods liefdevolle barmhartigheid die ons redt. Het draait ook niet om verdienen maar om Gods onverdiende genade. Oorzaak en gevolg? Jezus alleen is de oorzaak van eeuwig heil. (Hebr. 5:9) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...