dinsdag 14 februari 2023

Onder de wapenen

Al een tijdje komen de teksten over de wapenrusting van God steeds maar weer op mijn pad. Tijdens een Bijbelstudie en bij het voorbereiden van de koffieochtend. Het leek me goed om daar eens wat dieper in te duiken en mijn bevindingen op te schrijven voor mezelf en bij deze deel ik mijn gedachten met jullie.


"Laten we ons daarom ontdoen van de praktijken van de duisternis en ons omgorden met de wapens van het licht." (Rom 13:12)   "...laten wij, die toebehoren aan de dag, op onze hoede zijn, omgord met het harnas van geloof en liefde, en getooid met de helm van de hoop op redding." ( 1 Tes 5:8)

De Bijbel spreekt verschillende keren over de wapens die we als gelovigen op moeten nemen. 1 Petrus 4:1 roept ons op om ons te wapenen met dezelfde gezindheid die Christus had. Als je al deze teksten leest dan zinkt de moed je al snel in de schoenen. Gelukkig wordt in de rest van de teksten duidelijk dat we niet in eigen kracht hoeven te strijden. "Ten slotte, zoek uw kracht in de Heer, in de kracht van zijn macht." God zelf geeft je Zijn wapenrusting en Hijzelf zal voor je strijden. De strijd is volbracht en we hebben te maken met een overwonnen vijand.

Efeze 6 waar Paulus spreekt over de geestelijke wapenrusting van God is de bekendste tekst over de wapenrusting. Deze wapenrusting bestaat  uit 6 onderdelen: 

1.De gordel van de waarheid

2.Het borstpantser van gerechtigheid

3.De voeten geschoeid met bereidheid van het evangelie van de vrede. 

4. Het schild van geloof.

5. De helm van redding

6. Het zwaard van de Geest, dat is Gods Woord.

In deze volgorde kan je de stappen zien die een gelovige moet zetten om in deze wereld als een kind van God te leven. Om het uiteindelijke doel te bereiken en dat is om gelijkvormig te worden aan Christus. Romeinen 8:29 zegt: "Want hen die Hij van tevoren gekend heeft, heeft Hij er ook van tevoren toe bestemd om aan het beeld van Zijn Zoon gelijkvormig te zijn, opdat Hij de ​Eerstgeborene​ zou zijn onder vele broeders."


1. We moeten tot besef van de waarheid komen wie God is en wat Hij heeft gedaan en wie wij zelf zijn in Zijn ogen om zo de leugens te ontmaskeren die ons tegenhouden om te leven zoals God het wil.

2. Dan mogen we ook gaan inzien dat onze eigen gerechtigheid totaal tekort schiet (Jesaja 64:5) en dat we uit genade de gerechtigheid van Christus mogen aantrekken. Het borstpantser beschermt ons hart. We hoeven ons niet meer te laten leiden door onze gevoelens. De satan werkt meestal in ons gevoel. Hij zaait leugens, twijfel, onzekerheid, woede en verdriet. Op dat moment mogen we ons richten op Christus genade in ons. Hij geeft vrede en vreugde die ons hart en onze gedachten zal behoeden.

3. We hebben uit genade een nieuw leven ontvangen en worden bereid de Liefde die we van God hebben ontvangen uit te delen door ons te laten leiden door Gods Heilige Geest. We gaan wandelen in geloof. Niet ik leef maar Christus leeft in en door mij heen. Hij is mijn kracht: Hij maakt mijn voeten als die der hinden, Hij doet mij treden op mijn hoogten. Hij baant de weg.

4. Als we beginnen te wandelen en te leven zoals God het wil zullen we te maken krijgen met tegenstand en hebben we geloof nodig om stand te kunnen houden. We kunnen de brandende pijlen die de vijand op ons af schiet doven door ons achter het schild van geloof te schuilen. Door te blijven geloven en vertrouwen op Gods weg met ons. Niet langer kijken naar de omstandigheden maar met geloofsogen gaan zien.

 5. We mogen ons denken vullen met Zijn beloften en de helm van de redding op zetten. Het is niet onze verdienste maar Zijn redding die ons vrede heeft gebracht. 

6. Daardoor kunnen we standhouden en de wereld intrekken met Zijn Woord. Het zwaard van de Geest om elke leugen te ontmaskeren.

De meeste onderdelen van deze wapenrusting zijn bedoeld om je te kunnen verdedigen, om stand te kunnen houden tegen de listen van het kwaad. We hebben niet te vechten tegen mensen maar tegen het kwaad wat daarachter schuil gaat. Het kwaad dat Gods goede schepping bederft zowel in ons en om ons heen.

Nog een paar mooie beloften:

"De wapens waarmee wij ten strijde trekken zijn niet de wapens van deze wereld; ze zijn zo krachtig dat ze bolwerken kunnen slechten voor God. We halen spitsvondigheden neer en iedere verschansing die wordt opgetrokken tegen de kennis van God, we maken iedere gedachte krijgsgevangene om haar aan Christus te onderwerpen."(2 kor 10:4) en (Hebr 4:12) "Want het Woord van God is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard, en het dringt door tot op de scheiding van ziel en geest, van gewrichten en merg, en het oordeelt de overleggingen en gedachten van het hart."

Het is niet de bedoeling dat een rups zelf probeert te vliegen. Om te vliegen moet hij een vlinder worden.
.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...