woensdag 31 oktober 2012

Shema Yisrael

Weer een mooie vraag van mijn zoon. Hij had tijdens de les een jin/jang symbool gezien en wilde van mij weten wat het was want volgens hem was het van de boze. Toch mam? Tja zo zou je het kunnen zeggen. Ik moest er wel even over nadenken. Eigenlijk is het een verkeerd idee over God, mens en wereld. Het idee dat deze bestaan uit tegengestelde krachten. Dat God of de wereld pas volmaakt is als deze tegenpolen in harmonie zijn.
Bestaat God uit twee krachten?

Hoor, Israël: de HERE is onze God; de HERE is één!

 Bestaat God uit licht en duisternis?

 God is licht en in Hem is in het geheel geen duisternis.
 
 
Moet een mens in harmonie komen met tegengestelde krachten om tot volmaaktheid te komen?
Nee dan ga je uit van zelfverlossing.
 
Want we hebben allemaal gezondigd en missen de heerlijkheid van God,  maar.... worden om niet gerechtvaardigd door Zijn genade, door de verlossing in Christus Jezus. God zelf heeft ons heilig gemaakt. Heel gemaakt.
 
Niet door het goede en kwade in harmonie te brengen maar door af te rekenen met het kwaad. Hij heeft ons verlost uit de macht der duisternis en overgebracht in het Koninkrijk van de Zoon zijner liefde.
 
 
Jin en jang gaan uit van dualiteit. Ze gaan ervan uit dat licht en donker, warmte en kou, goed en kwaad tegenpolen zijn.
 
Bestaat er licht?....Ja en bestaat donker?...NEE. Donker bestaat niet. Donker is de afwezigheid van licht.
Een vrouw waar ik vroeger veel mee optrok legde het eens heel mooi uit. Stel het is donker en in huis heb je een licht aangedaan. De gordijnen zijn dicht. Als je nu de gordijnen opendoet schijnt het licht naar buiten. Stel het is licht en het is donker in huis en je doet de gordijnen open? Het licht buiten wordt niet donkerder maar de duisternis in huis wordt verdreven door het licht van buiten.
 
en het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet gegrepen
 
Duisternis is de afwezigheid van licht, Koude is de afwezigheid van warmte (trilling) en het kwade is dat niet eigenlijk de afwezigheid van God.
 
Denken in Jin en Jang is een leugen. Een verkeerde voorstelling van God en zijn schepping.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...