maandag 1 juli 2013

Trek je wapenrusting aan!

 
Hoe ga je ermee om? Als zondag een gastdominee komt preken en de bijbel probeert uit te leggen binnen de lijntjes de huidige wetenschappelijke kennis. Om zo een 'vertaalslag' te kunnen maken van 'die oude geschiedenis en het magische wereldbeeld van toen'. Zo hadden we al eens een dominee die het wonder van de wonderbare spijziging in twijfel trok door te beweren dat er genoeg was doordat iedereen met elkaar ging delen. Heb je dan niet een veel te klein beeld van God? Moet God binnen onze wetenschappelijke lijntjes passen om geloofwaardig te zijn?

Het thema was: Wie ben jezelf?  en ging over de bezetenen man uit het gebied van de Gerazenen.:
De dominee zei letterlijk:
 
Wie in demonen gelooft omdat het in de Bijbel staat gaat voorbij aan de menselijke ontstaansgeschiedenis van de Schrift. Als we Jezus als mens in en van zijn tijd alleen maar boventijdelijke en alwetende eigenschappen toedicht, doet ook geen recht aan de God van de Bijbel en van  Jezus die zich bij voorkeur via menselijke weg aan ons bekent maakt. Magische wereldbeeld van toen goede geesten en kwade demonen gaven de mensen van toen een verklaring.
 
Die oude Bijbel past niet zo goed ons onze ontwikkelde maatschappij
 
 
Deze man had als je rekening houdt met huidige wetenschap waarschijnlijk een meervoudig persoonlijkheid stoornis door een opeenstapeling van problemen en we weten nu weten dat ons lichaam is een uiterst gecompliceerde chemische fabriek waarbij een pilletje kan wonderen doen.
 
Ik vind het jammer dat de dominee het verhaal geloofwaardiger wilde maken door het aan de wetenschap van onze tijd aan te passen. Ik weet dat demonen bestaan en dat niet alleen omdat de Bijbel erover spreekt (lees maar mijn getuigenis). Er bestaat een geestelijke wereld. We worden zelfs gewaarschuwd dat we niet te vechten hebben tegen vlees en bloed maar tegen de overheden en machten, tegen de wereldbeheersers dezer duisternis, tegen de boze geesten in de hemelse gewesten.
 
Je moet de Bijbel niet aanpassen aan de wereldgeest. God is gisteren en heden dezelfde tot in Eeuwigheid.  
 
 

2 opmerkingen:

  1. De Bijbel aanpassen aan onze wetenschap, is de omgekeerde wereld. Wat God weet, heeft hij laten opschrijven zodat wij het ook mogen weten. Anders waren we misschien nooit achter bepaalde dingen gekomen..
    Fijn dat je hierover zo open schrijft.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...