zondag 30 juni 2013

Vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop maken:

Het is weer bijna tijd om te oogsten. Door het koude natte weer is alles een beetje later. De bessen en aardbeien zijn bijna rijp. Maar wat ook leuk is om te doen is vlierbloesemsiroop maken. De schermen van de vlier zijn nu in bloei. Vlierbloesemsiroop is een heerlijke dorstlesser. Nog ee
n keer op verzoek het recept.

Je hebt nodig:

Een grote pot
20 vlierbloesemschermen
2 liter warm water (niet kokend)
1 citroen in schijfjes
1 kilo suiker
 uitgespoelde theedoek (ivm zeepresten)


Pluk alleen gave bloemen die vol stuifmeel zitten.  (Er moeten geen uitgebloeide bloemetjes tussen zitten) Knip de vlierbloesem vlak onder de scherm af. De meeste steeltjes wegknippen .Kijk wel even of je geen beestjes meer aanzitten Thuis stop je de schermen in pot. Je wast ze niet af!!! (Het gaat om het stuifmeel) . Overgiet de schermen met warm water en leg de citroenschijfjes bovenop en zorg dat de bloemen onder water staan, anders worden ze bruin. Als de bloemen wel bruin worden is dat niet heel erg want het beïnvloed de smaak niet. Er zijn ook mensen die de bloemetjes helemaal van de steeltjes halen maar dat is echt niet nodig. Laat de pot nu minstens 24 uur op een warme plaats staan. Pak een schone uitgespoelde theedoek en zeef de vloeistof in een pan, goed uitwringen. Breng de vloeistof aan de kook en voeg de suiker toe. Goed roeren en laten afkoelen. Giet de siroop in flessen en zie daar heerlijke vlierbloesemsiroop. De smaak lijkt een beetje op lychee (als je dat kent)
De siroop drink je koel één deel siroop op 7 delen water. Het is ook lekker om er waterijsjes van te maken. Je zou nog vanillesuiker/stokje of gember kunnen toevoegen. Proost!


2 opmerkingen:

 1. Wat een leuke en mooie blog heb ik net ontdekt :)! Leuk ik ga hem volgen, als je wil weten wie ik ben, welkom op http://lerenvanjezus.blogspot.nl/
  Groet, Magdalena

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, ik ben ook even wezen kijken bij je blog. Mooi zoals God tot je spreekt. Mooie bemoedigende stukjes schrijf je.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...