vrijdag 21 juni 2013

Recensie: De onaanraakbare



Andere culturen en mensen hebben mij altijd al geboeid. Andere kleuren, geuren, gewoonten. In alle culturen hebben mensen dezelfde gevoelens en verlangens alleen...de cultuur bepaalt hoe de mens zich uit en kan uiten. Maar in hoeverre mag een cultuur bepalen hoe de mens zich moet gedragen? Wanneer wordt het recht van Leven geschonden? Er bestaan culturen waar bepaalde mensen geen waarde hebben. Onrechtvaardige, onmenselijke praktijken die aan het licht moeten komen.


Dit is een motivatie geweest om het boek over de Indiase Dalits, de kastenlozen te schrijven. Wat een groot onrecht wordt mensen aangedaan, dat ze vanwege hun lage afkomst af worden geschreven en worden behandeld als vuil. De religie houdt vorm van slavernij in stand. De mensen wordt voorgehouden dat je via vele wedergeboortes kunnen opklimmen naar een beter leven. Hier geldt letterlijk dat als je als een dubbeltje geboren bent je nooit een kwartje wordt. Als je geboren wordt in een lage kaste of buiten een kaste dan is het je eigen schuld (karma) en alleen door goede werken en de dood (reïncarnatie) kan je verder komen in het leven. Zo worden mensen die kasteloos zijn, de onaanraakbaren veroordeeld tot een leven als zondaars, zonder hoop.
 
Het boek: 'De onaanraakbare' van schrijfster Kay Marshall Strom is het eerste boek van een drietal boeken over Indiase Dalits. Als roman geschreven leest het lekker weg en tegelijkertijd krijg je een beter beeld over de positie van kastelozen in India. Dit boek geeft een goed beeld welke gevolgen dit systeem op mensen heeft. En met welke worstelingen mensen dag aan dag te maken hebben. Ik vond het een zeer indrukwekkend boek en zie uit naar het volgende deel.
Het boek gaat over de vijfjarige Ashish. Hij is geboren als een van de onaanraakbaren, het uitschot van de Indiase samenleving. Hij verdwaalt als hij zijn vader gaat zoeken en neemt een slok water uit een bron van de hogere kasten. Zo verontreinigt hij de bron en wordt door mannen uit een hogere kaste bijna dood geslagen. Zijn vader brengt hem naar een dokterspost. Om aan geld te komen leent de man geld bij een rijke landeigenaar. Niet wetende dat hij zichzelf en zijn gezin als slaaf verkoopt. Het harde werken, de gevaren en de vernederingen eisen hun tol en het gezin besluit te vluchten. Maar was dat wel een goed besluit?
.







2 opmerkingen:

  1. Dat boek lijkt me heel aangrijpend. Ik ga het reserveren bij de bieb. Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onbegrijpelijk he dat het Hindoeisme zo'n aantrekkingskracht op westerlingen heeft, het is een bizarre religie (ik ben lang in india geweest) die mensen gebonden houdt.
    Interessant boek, dank je!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...