vrijdag 21 juni 2013

Recensie: De onaanraakbare

 
 
De onaanraakbare van Kay Marshall Strom is het eerste boek uit een trilogie Hoop in India. Als roman geschreven leest het lekker weg en tegelijkertijd krijg je een beter beeld over de positie van kastelozen in India. Het Hindoeïsme is een religie die een vorm van slavernij in stand houdt. De mensen wordt voorgehouden dat je via vele wedergeboortes kunt opklimmen naar een beter leven. Hier geldt letterlijk dat als je als een dubbeltje geboren bent je nooit een kwartje wordt. Als je geboren wordt in een lage kaste of buiten een kaste dan is het je eigen schuld (karma) en alleen door goede werken en de dood (reïncarnatie) kan je verder komen in het leven. Zo worden mensen die kasteloos zijn, de "onaanraakbaren" veroordeeld tot een leven als zondaars, zonder hoop. Dit boek geeft een goed beeld welke gevolgen dit systeem op mensen heeft. En met welke worstelingen mensen dag aan dag te maken hebben. Ik vond het een zeer indrukwekkend boek en zie uit naar het volgende deel.


De vijf jaar oude Ashish is een van de "onaanraakbaren", het uitschot van de Indiase samenleving. Als hij de straat op wil, moet hij slaan op een blikken trommel zodat de mensen weten dat er een onrein iemand aankomt. Op zijn rug is een veger gebonden om zijn voetstappen uit te wissen. Alsof hij eigenlijk niet eens zou mogen bestaan. Op een dag neemt Ashish nietsvermoedend een slok water uit een bron die alleen voor hogere kasten bestemd is. Hij wordt ongenadig afgestraft met een afranseling, waardoor hij zwaargewond raakt. Zijn vader vraagt een rijke landeigenaar om een lening, zodat hij zijn zoon naar een dokterspost kan brengen. Wat de ongeletterde man niet doorheeft, is dat hij zichzelf en zijn gezin in ruil voor de lening als slaven verkoopt.
2 opmerkingen:

  1. Dat boek lijkt me heel aangrijpend. Ik ga het reserveren bij de bieb. Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onbegrijpelijk he dat het Hindoeisme zo'n aantrekkingskracht op westerlingen heeft, het is een bizarre religie (ik ben lang in india geweest) die mensen gebonden houdt.
    Interessant boek, dank je!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...