Vele wateren kunnen de liefde niet blussen en rivieren spoelen haar niet weg. Al bood iemand alles wat hij bezit voor de liefde, smadelijk zou men hem afwijzen.
Hooglied 8:7
|
Aan deze Bijbeltekst moest ik denken bij het lezen van het boek Terug naar de Rode Rivier. Een boek van Laura Frantz. Het verhaal gaat over de eerste pioniers in Amerika. Door de uitgebreide beschrijving van het landschap, de kleding en de gevoelens van de personages schildert Laura Frantz een verhaal dat je meevoert naar de bossen van Kentucky van de 18de eeuw. Vanaf het eerste hoofdstuk tot de laatste bladzijde blijft het boek spannend. Een waarschuwing is hier op zijn plaats want na het eerste hoofdstuk kan je het boek niet meer wegleggen. Het liefst zou je het boek in een keer zou willen uitlezen. Dat was bij mij in ieder geval wel zo.
Het boek gaat over de mooie Morrow Mary Little. De dochter van een predikant. Het gezin woont buiten de veiligheid van het fort, in de vuurlinie van rivaliserende groepen. Dit wordt het gezin fataal. Het geweld laat bij Morrow diepe sporen na. Als jonge vrouw wordt Morrow naar haar tante in Philadelphia gestuurd om haar beschaving bij te brengen en een handwerk te leren om zo een nette dame te worden die in haar eigen onderhoud kan voorzien. Ze keert terug naar de blokhut aan de rode rivier. Ze is een mooie bescheiden en iets wat naïeve jonge vrouw geworden. Een vrouw die de aandacht trekt en menig mannenhart laat smelten. Haar goede manieren staan in schril contrast met het ruige leven van de pioniers. Is ze nog wel geschikt voor een leven in de wildernis. Zal ze zoals haar tante wenst, een man van stand trouwen? Ook als ze ontdekt dat mannen van stand even meedogenloos en ruig kunnen zijn? Kan Morrow vergeven en het verleden loslaten en zonder angst opnieuw beginnen? Liefdeloze zekerheid of een onzeker leven met liefde, wat zou jij kiezen?
Het boek de Rode Rivier gaat ten diepste over thuiskomen. Het gaat over de rivier van het hart en thuiskomen bij de Liefde van God. Thuis niet als een bepaalde plaats maar thuis is in Gods liefde met de mensen die God je geeft.
Grappig aan het boek van Laura Frantz is dat ook personages uit eerdere boeken een klein bijrolletje blijken te spelen. Terug naar de Rode Rivier is na De pioniersdochter en In het fort van de kolonel het derde boek in deze serie. Een prachtige historische roman.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten