woensdag 6 januari 2021

Wil jij de juiste zijn?


We kennen waarschijnlijk allemaal het verhaal van de barmhartige Sameritaan. De gelijkenis die Jezus verteld aan een religieuze leraar, die zichzelf wilde rechtvaardigen met de vraag: "Wie is mijn naaste?" Het kon toch niet zo zijn dat je voor iedereen maar goed kon zijn. Wat te denken van de tollenaars, zondaars,  Sameritanen en natuurlijk de Romeinse bezetter. Zijn dat ook naasten, die je lief moet hebben, aan wie je goed moet doen? Daarmee wilde deze leraar een antwoord aan Jezus ontlokken die Hem in de val zou doen lopen. 

Maar Jezus draait de vraag om als Hij de gelijkenis vertelt. Niet de gewonde is de naaste maar de helper moet als een naaste zijn. Het gaat dus niet om de vraag wie je naaste is. De vraag is of jijzelf een naaste wil zijn. Dat je bewogen bent met de mensen om je heen. Dat je kijkt naar je medemens als uniek persoon los van het hokje of vakje waar hij misschien thuishoort. Het doet me denken aan een tekst die ik vond voor onze trouwdag. 

We mochten vorig jaar ons 20 jarige huwelijksfeest vieren. En bovenstaande tekst is heel belangrijk. Als je steeds naar de ander blijft kijken als degene die jou gelukkig moet maken, dan houdt je relatie geen stand. Het is echt het grote geheim van een goed huwelijk: Voor die ander de volmaakte willen zijn. Het goede voor die ander zoeken. Dat maakt gelukkig. En je zult ook ontdekken dat de ander door jouw liefde veranderd en tot bloei komt. Liefde is een keuze en niet alleen een verliefd gevoel. Gevoelens komen en gaan maar de keuze om voor de ander een goede echtgenoot te willen zijn, trouw blijven en liefhebben zorgt voor een stevig fundament. Helemaal als je samen op de Rots bouwt. 

Veel huwelijken stranden, want het is saai geworden en 'we zijn uit elkaar gegroeid'. Huwelijken waar ieder voor zich leeft. Laat het niet zover komen. Kies voor elkaar en voor samen.

Een Afrikaans spreekwoord zegt: Alleen reis je misschien sneller maar als je ver wil komen reis dan met elkaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...