vrijdag 22 juni 2012

Verboden


HOOGSPANNING, spannende boeken in de christelijke boekhandel Al jaren wordt in de maand juni in de christelijke boekhandels speciale aandacht besteed aan spannende boeken. Thrillers, fantasyboeken en spannende romans staan dan extra in het zonnetje. Ik heb het boek Verboden van Ted Dekker en Tosca Lee gelezen.


Bij ons thuis deden we als grap de laatjes van de kast open waarop de tv stond als er een bloederinge film op tv was zodat het bloed weg kon lopen. Volgens mij heeft de schrijver teveel van deze geweldagdige films bekeken. Het boek Verboden van Dekker leest als zo'n film. Er had eigenlijk een bakje bij gemogen. Het bloed druipt er bijna letterlijk uit. Het boek is niet bedoeld voor mensen met een zwakke maag. Al het geweld wordt tot de kleinste gruwelijke details beschreven. De geur van bloed. Snot en speeksel dat in het rond vliegt. De meeste steekwonden gaan tot de ruggegraat. In gevechten worden hele rompen doorklieft. Hoofden vliegen als meloenen in één klap van het hoofd evenals armen. Dat moeten wel hele scherpe zwaarden zijn dacht ik tijdens het lezen.
Eigenlijk had ik het boek na een paar bladzijden weg willen leggen maar omdat ik toch een recensie wilde schrijven heb ik besloten om door te lezen. Ik heb me er doorheen geworsteld.
Het verhaal lijkt in de verte op  het evangelie. De wereld is door een genetisch gemanipuleerd virus ontdaan van alle emoties. Alleen angst is blijven bestaan. Levende doden. Rom krijgt als zoon van vermoorde bewaarder een zuiver serum in handen waardoor hij alle gevoels terugkrijgt en dus de enige mens op aarde is die leeft. Hij deelt het serum met zijn vrienden Avra, Neah en Tiphon. Deze vier gaan op zoek naar de 9 jarige kreupele jongen Jonathan, die van nature alle natuurlijke gevoelens bezit en alleen recht heeft op de troon. Door zijn lichamelijke gebreken had hij eigenlijk gedood moeten worden. Alle landen worden geregeerd door één leider. Die binnenkort opgevolgd zal worden door zijn dochter Fynn. Sarric de broer van deze toekomstige soeverein heeft met behulp van de Alchemisten ook een serum gemaakt dat alleen de zeer geweldadige gevoelens opwekt. Hij wil zijn zus doden om zo de wereld te regeren. Maar in het geheim behoort de troon de 9 jarige jongen toe. Fynn geeft haar leven zodat de jongen kan regeren maar hij pas over negen jaar kan hij de troon bestijgen en blijft tot die tijd verborgen. Het boek heeft een open eind zodat  er waarschijnlijk nog een vervolg komt maar mij is de lust tot lezen vergaan. Jammer van mijn tijd. Ik liever boeken met wat meer inhoud.

4 opmerkingen:

 1. Oh, gruwel zeg. Ik houd absoluut niet van bloederige boeken of films, alsof we dat al niet genoeg zien in de echte wereld denk ik dan... Ik lees ook liever iets bemoedigends hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb genoeg gruwel meegemaakt. Voor mij geen Ted Dekker enzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha. Het is toch vrij logisch dat iemand die alleen maar de slechte kanten van een hart krijgt, dat die dan ook de gruwelijkste dingen doet. Ooit een moordenaar gezien die alles zo voorzichtig mogelijk deed?

  Ik ben blij dat er een schrijver als Ted Dekker bestaat, die niet van deze wereld is, maar tegelijkertijd wel weet hoe het er aan toe gaat.

  Jammer dat je zegt dat je liever iets leest met 'meer inhoud'. In de boeken van Ted Dekker zit namelijk zoveel diepgang, dat je iedere keer weer diepere lagen ontdekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Grappig, ieder zijn smaak. Natuurlijk doet een moordenaar niet zo voorzichtig mogelijk maar het gaat mij erom dat het zo expliciet wordt beschreven. Daar houd ik niet van. Net als er verschil zit in films als die hard en the firm. De ene film is vol geweld en de andere film bevat ook geweld maar dat is meer verstopt. Het boek van Ted Dekker heeft zeker inhoud maar het ligt er voor mij dan weer te dik op.'t is en blijft een kwestie van smaak.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...