zondag 3 juni 2012

Witter dan sneeuw

Het boek van Marianne Grandia gelezen. Weer een mooi en ontroerend boek over het maken van verkeerde keuzes, berouw en vergeving. Wat schuld en bitterheid in een mensenleven kan aanrichten als we onze harten op slot doen voor de ander.

Steven Smith wordt verteerd door schuldgevoelens over de verkeerde keuzes die hij in zijn leven heeft gemaakt. Door op de vlucht te slaan laat hij verschillende mensen verwond achter, waaronder zijn dochter Kathy. Wrok en bitterheid groeien als een bittere wortel bij de dochter van Steven. Kathy kan of wil haar vader niet vergeven. Zelfs als haar vader in het ziekenhuis beland en sterft blijft ze haar hart voor haar vader gesloten houden. Ellen, een vrouw die door een 'toevallige' ontmoeting, bij Steven verdriet betrokken is geraakt, heeft de taak op zich genomen om een deze dochter terug te brengen tot haar vader. Door haar tussenkomst komt Kathy tot de ontdekking dat een verhaal meer kanten heeft en zet ze haar hart open voor verzoening.

Het boek is soms zo herkenbaar. De kleine emoties die we allemaal wel voelen maar soms zo moeilijk weten te omschrijven weet de schrijfster treffend te verwoorden. Af en toe is het net of je naar een film kijkt in plaats van het boek leest. Een aanrader dus.

Wel 'toevallig' dat ik dit boek net in handen kreeg op het moment dat ik mijn kinderen de tekst uit Jesaja 1:18 aanleer: Al waren uw zonden als scharlaken, ze zullen wit worden als sneeuw.

En ja 'toevallig' dat mijn vader mij belt. Wij hebben ook bijna geen contact meer met elkaar. Ook hij lag op het randje van de dood in het ziekenhuis. Beetje verwarrend allemaal als een boek zo dicht bij de werkelijkheid komt.

4 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weeer 'toevallig':-)) Ik had dit bericht net gepost toen ik nog even m'n mailtjes bekeek en er was net een mailtje binnengekomen van Dayspring met het volgende gedicht dat ik toch maar even heb vertaald:


  Vader van de dochter met het gebroken hart.
  Hoor ons gebed….

  Geef Uw dochter de wijsheid om te weten:
  Wanneer ik pijn verberg zal het niet genezen en een groeiend isolement zal de infectie juist laten groeien.

  Geef uw dochter de liefde om de liefde te leven:
  De geheime manier om te genezen van een gebroken hart is de Liefde als een Oceaan door alle gebarstte scheuren te laten spoelen.

  Geef Uw dochter de genade om het onmogelijke te doen:
  Want het zijn juist vaak de gekwetsten en gewonden die geroepen worden om als dokters te fungeren — om overvloedige genade te geven, om het vuile in het beste, genadevolle licht te zien.

  De beste manier om de open wonden te verzorgen is het openen van je armen. Liefhebben is de enige zalf die kan genezen.

  Laat de gebroken dit kiezen:
  Juist als je het meest verwond bent door woorden, vlucht naar het enige Woord dat altijd genezing brengt.

  Laat de gebroken dit zien:
  Als je verwond bent en verbonden moet worden, kijk in de spiegel, en zie hoe Hij u kleedt in gerechtigheid, wikkelt in beloften, en omhult u in een Verlosser — die verlost.

  Wanneer je Jezus aan de binnenkant hebt, sta je nooit buiten.

  Laat de gebroken dit zeggen:
  Wanneer je gewond bent door leugens, geloof de Waarheid en fluister luider: Ik ben van mijn Geliefde.

  Wanneer liefde je in zijn greep heeft, is er geen leugen in het universum dat die wetenschap uit elkaar kan trekken.

  Laat de gebroken dit vertrouwen:
  Geef het voordeel van de twijfel — dit is het voordeel van Gelovigen.
  Gelooft de Liefde niet altijd het beste, en niet de slechtste?

  En de heuvels die voor haar opdoemen worden als kansen en alle beproevingen worden als een spoor, alle stenen op haar weg worden tot een trap van genade naar God

  In naam van Jezus die zijn hart brak om ons hart te helen…

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt niet toevallig. Hij heeft alles in zijn hand.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een bijzonder bericht. En zo eerlijk. Inderdaad in dit soort gevallen zal er weinig toeval bij komen kijken, denk ik. Mooi dat God er zo bijna zichtbaar door de gebeurtenissen bij is.
  Veel zegen,
  Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...