zondag 10 februari 2013

De hemel op aarde?

Iedereen praat, in huizen, op straat
Over hoe 't na de dood met ons gaat
Wat zoe het zijn, geen oorlog, geen pijn
Vrede voor groot en klein

Maar als dit alles niet bestaat
Is het voor ons nog niet te laat
Drink rode wijn, maak veel plezier

Wat als je gaat en Petrus daar staat
Aan 't begin van de hemelse poort
Stel je toch voor, je mag er niet door
Hij heeft het laatste woord

Maar als dit alles niet bestaat
Is het voor jou nog niet te laat
Leef gewoon je leven.

Jan Smit
 
Indien er geen doden worden opgewekt, laten wij eten en drinken, want morgen sterven wij. Misleidt uzelf niet; slechte omgang bederft goede zeden. Komt tot de rechte nuchterheid en zondigt niet langer, want sommigen hebben geen besef van God.
 
Hierboven een stukje uit de songtekst van de hemel van Jan Smit en een tekst uit 1 korintiërs 15. Wat Jan Smit schrijft is dus zeer bijbels. Als je niet gelooft blijft er maar één hemel over. Een hemel op aarde. Hier en nu moet je er uit halen wat er in zit en zorgen dat je aan je trekken komt. Een kortstondig gevoel van geluk dat niet vol te houden is. Je hoeft maar het journaal te kijken om te zien dat de hemel op aarde een illusie is Of zoals de dominee vanochtend zei: "Is Jan Smit dan vergeten dat de volendamse hemel in een nacht kan veranderen in een hel"
 
 
 
Jezus is met de dicipelen op weg naar het kruis en Hij maakt de discipelen duidelijk wie Hij is en wat Hij zal gaan doen. Hij verteld dat hij moet lijden en sterven en de leerlingen willen daar niet aan. De lijdenstijd breekt aan. Jezus staat helemaal alleen. Hij weet wat er gaat gebeuren maar voor het diepe lijden gaat beginnen krijgt Hij een oase. Op de berg der verheerlijking. Om even los te komen van alle dagelijkse dingen om met zijn Vader te spreken.
 
 
Zes dagen later nam Jezus Petrus, Jakobus en diens broer Johannes met zich mee een hoge berg op, waar ze alleen waren. 2 Voor hun ogen veranderde hij van gedaante, zijn gezicht straalde als de zon en zijn kleren werden wit als het licht. 3 Plotseling verschenen aan hen Mozes en Elia, die met Jezus in gesprek waren. 4 Petrus nam het woord en zei tegen Jezus: ‘Heer, het is goed dat wij hier zijn. Als u wilt zal ik hier drie tenten opslaan, een voor u, een voor Mozes en een voor Elia.’ 5 Hij was nog niet uitgesproken, of de schaduw van een stralende wolk gleed over hen heen, en uit de wolk klonk een stem: ‘Dit is mijn geliefde Zoon, in hem vind ik vreugde. Luister naar hem!’ 6 Toen de leerlingen dit hoorden, wierpen ze zich neer en verborgen uit angst hun gezicht. 7 Jezus kwam dichterbij, raakte hen aan en zei: ‘Sta op, jullie hoeven niet bang te zijn.’ 8 Ze keken op en zagen niemand meer,  dan Jezus alleen.
 
Wat is de hemel op aarde?
Jezus heeft de discipelen net de noodzaak van het lijden uitgelegd. Die weg moeten de leerlingen aanvaarden. De weg naar Golgotha. We willen allemaal graag een leven zonder het kruis en de hemel verdienen. Luister, er is geen andere weg naar de hemel dan de weg van het lijden en sterven van Jezus. Om vergeving te ontvangen. Dan kan er een hemel op aarde beginnen. Zonder knielen bij het kruis is de hemel niet bereikbaar. Zonder Jezus kom je er niet. Of je nu netjes in de kerk zit of de bloemetjes buiten zet. Je moet Jezus zien en door hem aangeraakt worden. Aan de voet van het kruis onze schuld belijden. Je schuld verdwijnt als je zijn genade ziet en problemen komen in een ander licht.
 
Waar kom je als mens op adem. Momenten dat God heel dichtbij is. Bij het openen van de bijbel of fietsend door de natuur. Dat je ineens beseft dat God er is.  Een moment als een oase waar je bij kan tanken. Dat is je blijvende hemel op aarde. Weten dat God er is, zijn genade en liefde aanvaarden en door alles heen vertrouwen op Hem.
 
 


Goede zondag...
 
 
 
 
 


3 opmerkingen:

  1. Wat een indringende blog. Deze post kan ik gebruiken voor een gesprekje met mijn dochter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig blog, Diane. "door alles heen vertrouwen op Hem" - zo is het! Sommige mensen (vooral christenen?), menen dat de hemel op aarde begint. Maar wanneer we Jezus wensen te volgen zullen we ook ons kruis op ons moeten nemen.. Een vroege kerkvader zei: "Niemand zal de hemel binnengaan na een makkelijk leven."

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij het gedicht dacht ik hè waar gaat dit naartoe. Mooi om te lezen dat we God mogen ontmoeten in de ogenschijnlijk kleine dingen van het leven!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...