dinsdag 7 januari 2014

Zacharia, keer terug van Lynn Austin

Zacharia, keer terug van Lynn Austin

“Bron van alle ware vreugde is God liefde kennen.” (Lynn Austin)



Lynn Austin is één van mijn favoriete schrijfsters. Sinds de serie over de Bijbelse koningen Hizkia en Manasse hoopte ik op een nieuwe historische Bijbelse roman van haar hand. Zacharia, keer terug is het eerste deel in een nieuwe serie ‘De wederopbouw van Jeruzalem’, Deze serie gaat over de Bijbelse profeten Zacharia en Nehemia. Lynn Austin heeft de gave om Bijbelverhalen tot leven te wekken. De titel Zacharia, keer terug is uit de profetie van Zacharia 1:3 Waarin God zegt:

“Zeg nu tegen het volk: “Dit zegt de HEER van de hemelse machten: keer terug naar mij, dan zal ik naar jullie terugkeren – zegt de HEER van de hemelse machten”.

Het verhaal gaat over de eerste ballingen uit Babylonië die mogen terugkeren naar Jeruzalem. Op wonderlijke wijze heeft de Perzische koning Cyrus opdracht gegeven om de tempel te herbouwen. Zacharia keert samen met zijn grootouders terug naar het verwoeste Jeruzalem. Hij voelt zich geroepen door God maar hij moet hiervoor wel een groot offer brengen. Hij moet zijn ouders verlaten die besloten hebben om in Babylonië achter te blijven. Als ze in Jeruzalem komen blijkt de verwoesting enorm en de ontbering groot. De plaatselijke bevolking is ze zeer vijandig gezind. Het blijkt een bijna onmogelijke klus om de tempel te herbouwen. Waar is God in dit alles en wat doe je als er onbegrijpelijke dingen gebeuren. Ga je twijfelen of blijf je vertrouwen op Gods hart.

Zacharia komt vast te zitten tussen twee vuren, die van de verbitterde vriendin Jaël die liever in Babylon was gebleven. Zij probeert vrede te sluiten en vriendschappelijke contacten te leggen met de plaatselijke bevolking aan de andere kant die van zijn streng orthodoxe grootvader die koste wat het kost de tempel wil herbouwen. Een man die meer handelt uit plichtsbesef dan uit liefde. Maar…God wil ons hart…

Een prachtige historische roman waarin veel actuele thema’s komen aan bod komen. Zoals de zin van het lijden en Gods Liefde. Wel in de wereld staan maar niet van de wereld zijn. De weerstand van de wereld als je God wil volgen en het verschil tussen de makkelijkste en de juiste weg.

Het boek heb ik in een adem uitgelezen en het heeft mijn verwachtingen meer dan overtroffen. Nu maar wachten op het volgende deel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...