vrijdag 25 juli 2014

Aan zijn zijde van Elizabeth Byler-Younts

Aan zijn zijde van Elizabeth Byler-Younts

Denk niet dat ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. Want ik kom een wig drijven tussen een man en zijn vader, tussen een dochter en haar moeder en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder; de vijanden van de mensen zijn hun eigen huisgenoten! (Mattëus 10:34)

Bovenstaande Bijbeltekst vind ik één van de meest heftige uitspraken van Jezus. Als we Jezus werkelijk willen volgen dan zullen we de vijandschap van de wereld gaan ervaren omdat we aan Zijn zijde gaan staan. De mensen die ons het meest lief zijn en zelfs onze geloofsgenoten kunnen onze vijanden worden als zij regels stellen boven Gods Liefde. Regels zijn goed als ze van binnenuit komen. Als je regels oplegt van buitenaf kan dit grote dilemma’s geven. God bewandelt met elk van zijn kinderen een andere weg. Om Gods stem te volgen moet je soms regels van mensen overtreden. 

Het boek van Elizabeth Byler–Younts gaat over deze dilemma’s in de Amish gemeenschap. Een prachtige geschreven roman over de jonge Amish vrouw Miriam die alleen achterblijft als haar aanstaande echtgenoot besluit te dienen in het Amerikaanse leger. Subtiele gevoelens worden knap beschreven. Zelfs kleine gezichtsuitdrukkingen en non-verbale taal worden onder woorden gebracht. De roman bezit juweeltjes van zinnen.

“Haar leven zou voorgoed veranderen. De oorlog was zojuist de veiligheid van haar huis binnengedrongen tot in haar hart. Het kwaad was gekomen, en een schaduw in de vorm van angst tekende zich af tegen haar hart”.

Aan zijn zijde is een roman die zich afspeelt in het pittoreske Amish gemeenschap Sunrise in Delaware, Amerika tijdens de tweede wereldoorlog. Als gewetensbezwaarde vervult Henry Mast zijn 2-jarige dienstplicht in het Civilian Public Service Camp. Hier hoort hij over de oorlog in Europa en kan deze berichten niet langer negeren. Voordat hij vertrok had de gemeenschap hem als een van de trouwste jongens in het district beschouwd en zelfs gesuggereerd dat hij ooit prediker zou worden. Nu zet hij alles op het spel. Henry voelt zich geheel tegen de regels van de Amish door God geroepen om te dienen in het Amerikaanse leger. Ondanks zijn grote liefde voor Miriam, zijn aanstaande verloofde, en de Amish gemeenschap waarmee hij is verknocht. Deze keuze heeft grote gevolgen voor Miriam.

Elizabeth Byler-Younts komt zelf uit de Amish familie en is getrouwd met een militair. Zij weet van binnenuit de consequenties van stelletjes die buiten de traditie trouwden en van mannen die bereid waren om de militaire dienst niet te weigeren en hun familie daarmee gebroken en verward achter te laten. Amish worstelen met dezelfde verleidingen en behoeften en hebben dezelfde genade en vergeving van God nodig als ieder ander. Toch hebben hun overtuigingen de Amerikaanse politiek en geschiedenis beïnvloed. Meer over de Amish en hun manier van leven op www.elizabethbyleryounts.com en www.NotQuiteAmishLiving.com





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...