donderdag 24 juli 2014

Religie of relatie...

Het Christendom is geen cursus gedragsverandering: Het is een heel nieuw leven!
Echt Christendom is een persoon namelijk de levende Heer Jezus Christus.

Je kunt vanalles voor God doen, alles doen zoals het hoort, zoals naar de kerk gaan, bidden, bijbellezen, getuigen, kerkewerk doen..... maar toch geen Christen zijn omdat het niet voortvloeit uit een intieme relatie met je Hemelse Vader.

"Stel je een huis voor waar zowel dove als horende mensen wonen. In een kamer zit een man duidelijk te genieten van muziek: hij knipt met zijn vingers en tikt met zijn voet op de grond. Zijn hele lichaam geeft uitdrukking van wat zijn oren opvangen.
Een dove bewoner komt binnen, groet de man en kijkt een tijdje naar de muziekliefhebber. "Hij lijkt nogal te genieten", denkt hij. "Laat ik het ook eens proberen" De dove gaat naast de eerste man zitten en begint hem na te doen. Onhandig knipt hij wat met zijn vingers en begint met zijn voet te tikken en te bewegen zoals de man naast hem. Ieder mens heeft wel enig idee van ritme, of je nu kunt horen of niet, dus na wat oefening knipt en tikt de dove man gelijk met de eerste man. Hij glimlacht zelfs een beetje, maar denkt tegelijk: Hmm, onzettend leuk is dit niet. Maar het is wel oke.
In de derde scène van het verhaal loopt een derde man de ruimte binnen. Wat ziet hij? Twee mensen die op het eerste gezicht precies hetzelfde doen. Is er een verschil tussen de twee? Absoluut! Een verschil van dag en nacht! De handelingen van de eerste man zijn natuurlijk, ze vloeien voort uit de muziek die hij hoort. De dove man imiteert die handelingen alleen maar-hoewel hij geen noot kan horen.
Dit is het verschil tussen echt Christendom en wetticisme! Iemand die Gods liefde iedere dag kent en ervaart, zal zich heel natuurlijk gedragen naar Zijn Woord; hij kan niet anders, want zijn lichaam reageert automatisch op de 'muziek' die hij hoort. Een wettisch iemand ziet er aan de buitenkant precies hetzelfde uit, maar wat je ziet is niet echt; zijn gedrag is geen expressie van wie in hem woont, maar aangeleerd gedrag dat hemzelf en anderen binnen de kortste keren moe maakt en verveelt..." (uit het boek Echt Christendom van Bob George)

Wat me opvalt in de kerk is dat veel preken gaan over het veranderen van je gedrag, een goeie Christen zijn die goede werken doet. Wat zou het mooi zijn als het meer zou gaan over het dagelijks wandelen in een relatie met Onze Hemelse Vader. Passie hebben omdat je Gods liefde en genade werkelijk tot je doordringen. De beloften die Hij aan je geeft. God heeft voor ons gekozen en niet andersom. Je kunt Gods nabijheid niet verdienen. Hij houdt van je ook als je nog zo vol zonden zit. David was een man naar Gods hart ondanks al zijn fouten (overspel, moord, bedrog etc), omdat hij besef kreeg van Gods liefde en zijn knieeën durfde te buigen.

 
 
Maar God bewees ons zijn liefde doordat Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren. Des te zekerder is het dus dat wij, nu we door zijn dood zijn vrijgesproken, dankzij hem zullen worden gered en niet veroordeeld. Werden we in de tijd dat we nog Gods vijanden waren al met hem verzoend door de dood van zijn Zoon, des te zekerder is het dat wij, nu we met hem zijn verzoend, worden gered door diens leven. En meer nog, dat wij God prijzen danken we aan onze Heer Jezus Christus, door wie we nu al met God zijn verzoend. (Romeinen 5:8-11)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...