zondag 3 augustus 2014

Kringen in een bos van Dalene Matthee.

Kringen in een bos van Dalene Matthee.

"Hij heeft u bekendgemaakt, o mens, wat goed is en wat de HERE van u vraagt: niet anders dan recht te doen en getrouwheid lief te hebben, en ootmoedig te wandelen met uw God."(Micha 6:8)


Kringen in een bos is een roman over de Zuid-Afrikaanse Saul Barnard, die opgroeit als een tweederangs burger. Zijn hele leven heeft hij doorgebracht in het bos. Het gezin Barnard leeft in het Knysnabos van de houtkap. Zijn ‘soort’ wordt gezien als onbeschaafd en smerig. Hard werken, gevaar, discriminatie en uitbuiting zijn schering en inslag. Houthandelaren zorgen ervoor dat de houthakkers geen geld krijgen voor hun hout en door schulden zijn de houthakkers genoodzaakt om hout te blijven leveren. Ze zitten in een neerwaartse spiraal. De houthakkers mergelen het bos uit en de houthandelaren mergelen op hun beurt weer de houthakkers uit. De olifanten zijn hier het slachtoffer van als de houthakkers andere bronnen van inkomen zoeken. Dan wordt er goud ontdekt en het bos is overgeleverd aan de genade van mensen die geen genade kennen.

Saul stelt al jong vragen over allerlei vanzelfsprekendheden, ook over de armoede waarin zij moeten leven. Hij wordt gebrandmerkt als oproerkraaier want hij durft de uitbuiting aan de kaak te stellen. Mede door het onrecht waar de mensen van het Bos tegenaan lopen besluit hij zijn leven in eigen hand te nemen. Werkelijk vrij zijn betekent voor hem dat je keuzes kan maken. Door deze stap wordt door zijn eigen mensen gezien als verrader en in het dorp is hij niet meer dan een slaaf. Wie is hij nu echt ? Waar hoort hij thuis? Het bos laat hem niet los.

De roman Kringen in het bos neemt ons mee naar de diepste geheimen van het bos. Het is een indringende roman over armoede en onrecht waarmee de houtkappers van de 19de eeuw mee te maken kregen. Het gaat over mensen die in de tredmolen van armoede bleven lopen door de scheefgetrokken verhoudingen tussen arm en rijk. Een roman met veel sfeer geschreven en met een eigen schrijfstijl die je blijft prikkelen. Vol namen en beschrijvingen van bomen, vogels en dieren. Toch is dit niet hinderlijk omdat al die namen op een heel natuurlijke manier voorbij komen. Een roman die je zal bijblijven.

Dalene is in 1938 op Riversdal in Zuid-Kaap, Zuid-Afrika, geboren. Ze begon haar schrijfloopbaan met kinderverhalen en korte verhalen. Haar fascinatie voor het bos leidde tot 'n reis door de inheemse woud en zijn geschiedenis en zo was er genoeg materiaal om vier romans over het bos te maken. Haar boeken, waaronder Fiela’s kind, werden in veertien talen vertaald. Kringen in een bos is het eerste deel van de Bostrilogie. Daarna schreef Dalene Matthee Moerbeibos en Droombos. In 2005 is ze overleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...