dinsdag 16 april 2019

36. Daniël, de gezalfde vermoord

Daniël was met andere adellijke en wijze jongens uit Juda uitgekozen om een driejarige opleiding te volgen om daarmee in het paleis dienst te kunnen doen. Daniël weet, net als Jozef, met Gods hulp dromen uit te leggen. En net als Jozef krijgt Daniël hierdoor een hoge functie aan het hof. Hij blijft deze hoge functie behouden tijdens de regeringen van koning Belsazar, Kores en Darius.

God openbaart hem de droom van Nebukadnezar. Het is een droom over de toekomst. Nebukadnezar droom ging over een reusachtig beeld met een hoofd van goud. De borst en armen waren van zilver. De buik en dijen van koper en de benen van ijzer. De voeten waren een mengsel van klei en ijzer. Zonder toedoen van een mens kwam er een steen los van een berg en rolde van de berg af en verpletterde de voeten en verpletterde ook de rest van het beeld, zo fijn als kaf, zodat de wind alles wegblies. Er bleef niets van het beeld over. Deze losgeraakte steen groeit uit tot een grote berg die de hele aarde bedekt.
De droom gaat over de verschillende koninkrijken die elkaar zullen opvolgen, te beginnen bij Nebukadnezar. Tijdens de koninkrijken van klei en ijzer zal God zelf een Koninkrijk oprichten dat nooit een einde zal hebben. Een eeuwig Koninkrijk.

Ook Daniël zelf krijgt visioenen over de toekomst. Het gaat over 4 wereldmachten die elkaar zullen opvolgen en deze wordt uitgebeeld door dieren. Het laatste dier is afschrikwekkend en vol grootspraak. Het zal tekeer gaan tegen God. Het zal de hele wereld verslinden en alles vernietigen. Het zal oorlog voeren tegen de heiligen en hen overwinnen, totdat God zelf de heiligen de overwinning geeft. God zal rechtspreken. Alle naties, koningen en grootheden zullen hun macht kwijtraken aan het heilig volk van God. Hij zal voor eeuwig over alles en iedereen regeren.

Hierna krijgt Daniël een visioen over het lijden en sterven van Jezus.

"Zeventig weken zijn vastgesteld voor je volk en je heilige stad, voordat aan de overtredingen een einde komt en de zonden zijn afgesloten, voordat het wangedrag is vergolden en eeuwige gerechtigheid is gebracht, voordat het profetisch visioen bezegeld is en het allerheiligste gewijd. Je moet weten en begrijpen: Vanaf het ogenblik waarop het woord is uitgegaan dat Jeruzalem hersteld en weer opgebouwd zal worden tot het tijdstip waarop een gezalfde vorst verschijnt, zullen zeven weken verstrijken; en het herstel en de wederopbouw van de stad, met pleinen en wallen en al, zal tweeënzestig weken duren, en het zal een tijd van verdrukking zijn. Na de tweeënzestig weken zal een gezalfde worden vermoord, zonder dat iemand het voor hem opneemt. "(Daniël 9)


Er zal een strijd blijven tot de eindtijd maar er is ook hoop.
"...maar degenen die hun God trouw zijn zullen zich met kracht verzetten. De verlichten onder het volk brengen velen tot inzicht maar een tijd lang worden zij te vuur en te zwaard bestreden, gevangengezet en beroofd. Tijdens hun onderdrukkingen krijgen ze enige hulp, al zullen velen zich onder valse voorwendselen bij hen aansluiten. Maar ook sommige van de verlichten komen ten val; mogen zij worden gelouterd, gereinigd en gezuiverd tot aan de eindtijd, want de vastgestelde tijd is nog niet aangebroken." (Daniël 11)


"Het zal een tijd van verdrukking zijn, zoals er niet geweest is sinds er volken bestaan. In die tijd zal je volk worden gered: allen die in het boek zijn opgetekend. Velen van hen die slapen in de aarde, in het stof, zullen ontwaken, sommigen om eeuwig te leven, anderen om voor eeuwig te worden veracht en verafschuwd. De verlichten zullen stralen als het fonkelende hemelgewelf, en degenen die velen tot gerechtigheid hebben gebracht als de sterren, voor eeuwig en altijd." (Daniël 12)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...