woensdag 17 april 2019

37. Obadja, broedermoord verzoend

Obadja is het kleinste boek van het oude testament. Het is een profetie over Edom. Toch staat er in dit boek met maar één hoofdstuk ook een heel klein stukje over Gods verlossingsplan. Eigenlijk een hele berg.

Het volk Israël wordt weggevoerd naar Babel en Jeruzalem wordt verwoest. Edom heeft zich met leedvermaak verheugd over de ongeluksdag van Juda. Het heeft zijn broedervolk Israël in de steek gelaten en zelfs meegedaan aan de slachting. Ze hebben vluchtende Judeeërs opgepakt en overgeleverd. God kan niet toestaan dat de ene broer de andere dood. Het oordeel dat Edom boven het hoofd hangt wordt afgekondigd. Ze zullen net als de andere volken de beker van Gods toorn moeten leeg drinken, maar Obadja profeteert ook dat er bevrijding zal zijn. Alle mensen die vluchten naar de berg Sion zullen ontkomen aan het oordeel.

Alle volken/ mensen hebben straf verdient "maar de berg Sion zal een toevluchtsoord zijn, een afgezonderde schuilplaats." "...Het volk Israël zal het land weer in bezit nemen....Want verlossers zullen naar de berg Sion komen en heersen over heel Edom. En de Here zal Koning zijn."

In het Nieuwe Testament wordt deze berg Sion de stad van de levende God genoemd. Het gaat over het bloed van Jezus dat krachtiger spreekt dan Abel. Het oordeel over vermoorde broer (al het onrecht) wordt verzoend door het bloed van Jezus. Maar we moeten wel komen en Gods vergeving aanvaarden.
"Maar gij zijt genaderd tot de berg Sion, tot de stad van de levende God, het hemelse Jeruzalem, en tot tienduizendtallen van engelen, en tot een feestelijke en plechtige vergadering van eerstgeborenen, die ingeschreven zijn in de hemelen, en tot God, de Rechter over allen, en tot de geesten der rechtvaardigen, die de voleinding bereikt hebben ,en tot Jezus, de middelaar van een nieuw verbond, en tot het bloed der besprenging, dat krachtiger spreekt dan Abel." (Hebreeën 12:22)









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...