maandag 1 april 2019

23. Psalmen

De Psalmen zijn in het hart van de Bijbel. Ze tonen de relatie tussen mens en God. De Psalmen verwoorden oprechte gevoelens en emoties van mensen, die wandelen met God. Als we onze diepste gevoelens uiten kan de ander ons werkelijk leren kennen. We mogen eerlijk zijn naar God en alles met Hem delen. Niets is Hem vreemd. Hij kent ons ten diepste, zelfs onze gedachten zijn niet voor Hem verborgen. In de Psalmen ontdekken we ook wie God is. Barmhartig en genadig, lankmoedig, groot in goedheid en trouw. Maar ook heilig en rechtvaardig. Maar er zijn ook Psalmen die profetisch vooruit wijzen naar de komst en het werk van de Messias.

De Psalmen zijn onder te verdelen in vijf boeken die lijken op de vijf boeken van Mozes.
Boek één is Psalm 1 t/m 41 en gaat over de schepping en is te vergelijken met Genesis. Hoe de mens werd geschapen en zondigde en hoe er verlossing werd beloofd. Boek twee is Psalm 42 t/m 72 en is te vergelijken met het boek Exodus. Het gaat vooral over het volk Israël. Boek drie is Psalm 73 t/m 89 en is te vergelijken met het boek Leviticus en gaat vooral over de tempel en Gods troon. Boek vier is Psalm 90 t/m 106 is te vergelijken met het boek Numeri en gaat over de relatie van het volk Israël met de omringende volken en Gods Koninkrijk. Boek vijf is Psalm 107 t/m 150 en is te vergelijken met het boek Deuteronomium en gaat over God en zijn woord. Hierin staan veel dank en lofliederen.

Jezus was vertrouwd met de Psalmen en haalt ze in zijn toespraken en gesprekken vaak aan. Hij heeft de Psalmen niet alleen aangehaald maar ook gezongen en gebeden. Kijk maar naar het laatste avondmaal. Nadat de Paschamaaltijd was beëindigd was het de gewoonte om het klein Hallel te zingen (Psalm 115-118) "Nadat ze de lofzang hadden gezongen, vertrokken ze naar de Olijfberg." (Mat.26:30) 

De Psalmen haalt Jezus in de evangeliën 16 keer aan. 

Jezus gebruikt de Psalmen om zijn boodschap te verwoorden. Zoals we gister al zagen in Psalm 110 om aan de Farizeeërs en omstanders duidelijk te maken dat Hij de Zoon van David is, de Koning tot in eeuwigheid.“De Heer sprak tot mijn Heer: ‘Neem plaats aan mijn rechterhand, tot ik je vijanden onder je voeten heb gelegd.'”  Maar ook bij de intocht in Jeruzalem als de kinderen zingen 'Hosanna voor de Zoon van David'. Als de hogepriesters en Schriftgeleerden hem hierom terecht willen wijzen haalt hij Psalm 8:3 aan waar staat.“Door de mond van kinderen en zuigelingen hebt u zich een loflied laten zingen” en in Psalm 118: 22  ‘Hebt u dit nooit in de Schriften gelezen:”De steen die de bouwers afkeurden is de hoeksteen geworden.” 

Hij gebruikt Psalmen ook om zijn gemoedstoestand aan te geven. Bijvoorbeeld in Getsemane  ‘Mijn ziel is zeer bedroefd, tot stervens toe; blijft hier en waakt met Mij’. dit staat in Psalm 42:6 en 12 en in Psalm 43:5. 


Aan het kruis Jezus maakt de Psalmen tot een gebed ‘Vader, in uw handen leg ik mijn geest.’ Dat staat in Psalm 31: 6 en ‘Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?' Psalm 22. Deze laatste Psalm is een profetische Psalm die bijna alles beschrijft wat er tijdens de kruisiging gebeurde. In vers 23 en 25 van deze Psalm mogen we ook lezen dat Jezus bij het uitroepen van deze Psalm wist van Gods verlossing en daarop vertrouwde.

"Zij doorsteken mijn handen en voeten. Ik kan mijn beenderen tellen. Zij vermaken zich door naar mij te komen kijken. Zij verdelen mijn kleren onder elkaar en loten wie mijn mantel mag hebben. Here, blijf toch niet zo ver van mij af staan. Kom snel bij mij en help mij! U bent immers mijn kracht? Red mijn leven en voorkom dat ik door het zwaard word gedood. Ik ben eenzaam zonder U. Wend het geweld van deze honden van mij af. Bevrijd mij uit de muil van de leeuw en bescherm mij tegen de horens van de buffels. U hebt mij antwoord gegeven! Ik zal mijn broeders uw naam bekendmaken, te midden van de gelovigen zal ik een lied zingen tot uw eer! U die ontzag voor de Here hebt, prijs zijn naam.  Verhoog Hem, volk van Israël, heb diep ontzag voor de Here, volk van Israël! Want Hij veracht de zwakke niet. Hij is niet te goed om te helpen. Hij hoort het wanneer Hij te hulp wordt geroepen." (Psalm 22: 18-25)

Ook in de Psalmen zijn heel veel verwijzingen naar Jezus als Messias, die stierf voor onze zonden en opstond uit de doden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...