woensdag 6 maart 2019

1. 40-dagen in de Bijbel.


Vandaag woensdag 6 maart is de veertigdagentijd begonnen, ook wel de lijdens- of vastentijd genoemd. Een kerkelijke traditie om veertig dagen voor Pasen te bezinnen op het komende Paasfeest. Het feest dat Jezus Christus voor ons Zijn leven gaf in de dood en de dood overwon.
Wat betekent dat nou echt voor ons? Om dit tot je door te laten dringen kan je bijvoorbeeld gaan vasten.

Vorig jaar hebben we 40-dagen geen vlees gegeten. Het viel mij reuze mee om elke dag weer een nieuw smakelijk gerecht te verzinnen. De 40-dagen vlogen om. Vorige week stelde ik voor om dat ook dit jaar weer te gaan doen maar dit voorstel werd niet met veel enthousiasme begroet.
Misschien 40-dagen geen beeldscherm(tv, social media) of Playstation. Dit was helemaal uit de boze. Maar ook toen ik de 40-dagen inkortte naar een week, zoals een week niet snoepen bleef het antwoord, nee. Volgens de jongens was het allemaal dikke onzin, dat 40-dagen gedoe. Hmmm, misschien even te veel gepuched een andere keer weer maar proberen?

Tja, als niemand mee wil doen...ga ik toch zelf wel iets doen. Het leek me een leuk idee om elke dag de Bijbel in te duiken om vanaf Genesis tot Openbaringen op zoek te gaan naar  Schriftplaatsen waar het plan van God naar voren komt.  Ik probeer elke dag iets te plaatsen van mijn ontdekkingen, die ik al lezend en biddend mag vinden. Ik ben geïnspireerd door het verhaal van de Emmaüsgangers.

Als Jezus opgestaan is uit de dood verschijnt hij aan twee gelovigen die samen onderweg zijn naar Emmaüs. Ze herkennen Jezus niet en Jezus mengt zich in het gesprek. Ze hebben het over het leven en sterven van hun Heer. Ze zijn in war, want ze hadden gedacht dat Jezus de Christus zou zijn, de bevrijder van Israël. Nu was alle hoop verloren want het was nu al drie dagen geleden dat Hij werd gedood. Dan begint Jezus uit te leggen dat al vanaf het begin door profeten duidelijk is gemaakt dat de Christus deze vreselijke dingen moest meemaken, voordat Hij Zijn heerlijkheid zou binnengaan. Aan de hand van de boeken van Mozes en de profeten begint Hij Gods verlossingsplan uit te leggen en haalt alle Schriftgedeelten aan die op Hem betrekking hebben.

Zoals ik al zei, ik weet niet of ik het volhoud, maar al biddend probeer ik wat schatten te vinden. Ik begin maar gewoon bij het begin. De eerste zin uit de Bijbel.
"In den beginne schiep God de hemel en de aarde."
Iemand vertelde me eens, dat dit een hele belangrijke zin is, die ons ontzettend veelzeggend is. God schiep een begin, dus tijd, ruimte en materie. De drie bouwstenen waardoor leven zoals wij dat kennen mogelijk is. God schiep alle voorwaarden, die nodig zijn, zodat de mens, geschapen naar Zijn beeld en gelijkenis, zou kunnen Leven.

Uit de schepping kan de mens ontdekken dat God bestaat.
"De mensen verzetten zich tegen de waarheid over God. Terwijl ze echt wel kunnen weten wie God is. God heeft zich namelijk aan alle mensen bekendgemaakt. Want ook al kun je God niet zien, je kunt wel zien wat hij gedaan heeft. God heeft de wereld gemaakt. Zo kan iedereen die verstand heeft, Gods eeuwige macht zien, en begrijpen dat hij God is. Daarom hebben mensen die God niet eren, geen enkel excuus!" (Romeinen 1:18-20)

Gods majesteit in de schepping.

Toen ik net tot geloof kwam was er een lied van Carman over dit onderwerp. Een zeer gedateerd lied maar voor degene die het interessant vinden om te lezen plaats ik hieronder de tekst van het lied: "There is a God." in het Nederlands


93 miljoen mijl verwijderd van het extreem hete oppervlakte van de zon hangt de planeet aarde. Een roterende bol, perfect geplaatst in het universum. De ultieme schepping van een oneindige Geest. Een ongelooflijk ingewikkeld complex ontwerp. Een bovennatuurlijk getuigenis, een onweerlegbaar teken dat God bestaat.

De grootte, positie en hoek van de aarde is een wetenschappelijk fenomeen. Een paar graden dichterbij de zon en we vallen uiteen. Een paar graden verder weg en we bevriezen. De as van de aarde is precies 23 graden gekanteld ten opzichte van de zon en dat is met opzet. Dit zorgt ervoor dat de zonnestralen wereldwijd op zo'n manier worden verdeeld dat het mogelijk is dat de seizoenen en daarmee de voedselketen kan bestaan.
Of neem bijvoorbeeld de verhouding tussen stikstof en zuurstof in de lucht, die we elke dag inademen. Het is de exacte mix, die het leven laat bloeien en groeien. Er is geen andere planeet vinden met die combinatie.

Weet je, in de Bijbel staat dat de onzichtbare dingen van God duidelijk worden doorzien in Zijn schepping. Geloven is niet moeilijk. Als er een ontwerp is, is er ook een ontwerper. Als er een plan is, is er iemand die dat plan heeft bedacht. Dat wonder getuigt, God bestaat.

Er is een hoop en is een licht. Er is een antwoord op alle vragen. Er is een vlam die brandt in de nacht en ik weet: God bestaat.

De Schrift zegt dat de hemelen verkondigen Gods eer en het uitspansel verkondigt het werk van Zijn handen. Als we met ons verstand deze waarheid laten doordringen, van alles wat ons omringt, dan helpt de schepping zelf dat we het gaan begrijpen. Wist je dat de maan de getijden bepaald. Zelfs de golven breken de kust niet voor niets. De getijden sleuren de onzuiverheden naar de diepten van de oceaan. Het is de constante recycling van de natuur zelf. Het gaat ons verstand te boven. De sterren en planeten roteren op een volmaakte wijze. Zo precies dat zelfs een atoomklok er 3 seconden per millennium naast zit. De zon, de maan en de sterren, hoewel ze zwijgen, spreken ze, als hemelse evangelisten. Ze cirkelen om ons heen en roepen 24-uur per dag, in elke taal dat God bestaat.

Atheïsme is een wig onder het fundament van ons geloof. Het probeert onze relatie met Christus omver te werpen. Als een dwaas in zijn hart zegt dat God niet bestaat, dan verwerpt hij de waarheid van God, dat geschilderd is op het canvas van de nacht. 
Atheïsme heeft nooit een artistiek meesterwerk gecreëerd, nooit genezen van ongeneesbare ziekten of angstige gevoelens gekalmeerd. Atheïsme heeft nog nooit een antwoord gevonden op het doel van ons bestaan. Vrede gegeven aan een verward verstand of een traan gedroogd. Want het is God die de hemel en de aarde heeft geschapen en degene die de sterren in de ruimte strooide. Hij ademde in een handvol aarde en de aarde werd een mens. Het is God die troont op het rond der aarde en Hij weegt de bergen in een schaal. Hij houdt de zeven zeeën in de palm van Zijn handen. God gaf Zijn eniggeboren zoon, die stierf aan het kruis van Golgotha om onze zielen te redden van de hel en het graf. Het is God die schept en God die verlost. God die geneest en waard is al onze dank en eer. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...