zaterdag 9 maart 2019

4. Van Adam tot Noach

Een tijd geleden ben ik eens op zoek gegaan naar mijn familiestamboom. Er was in die tijd net een gratis site in de lucht https://www.myheritage.nl/. Het was leuk om eens te kijken van wie je afstamt.

Een familie van arbeiders en schippers. Jammer dat je alleen kille jaartallen en informatie uit de burgerlijke stand krijgt. Soms een fotootje. Maar je wordt zo nieuwsgierig. Hoe heeft diegene geleefd en wat hebben ze meegemaakt?
Stambomen, ze komen ook in de Bijbel voor. Saaie opsommingen van namen en leeftijden. Maar soms staat er iets bijzonders en valt er ook iets bijzonders te ontdekken. Bijvoorbeeld namen die niet voor niet gegeven zijn.

Van Adam (mens) tot en met Noach(troost) vinden we 10 namen, die leiden naar de geboorte van Noach, die de trooster wordt genoemd. Zijn vader noemt hem zo omdat: “Hij troost zal brengen voor het harde werk dat wij moeten doen op deze, door God, vervloekte grond.”

Seth(aangewezen) wordt geboren als Adam 130 is, Adam wordt 930 jaar. Enos (sterfelijk) wordt geboren als Seth 105 is, Seth wordt 912 jaar. Kenan(verdriet)  wordt geboren als Enos 99 is, Enos wordt 905 jaar. Mahaleël(Glorie van God) wordt geboren als Kenan 70 is, Kenan wordt 910 jaar. Jered(zal neerdalen) wordt geboren als Mahaleël  65 is, Mahaleël wordt 895 jaar. Henoch(toegewijd) wordt geboren als Jered 162 is, Jered wordt 962 jaar. Metuselach (speerwerper of doorboord) wordt geboren als Henoch 65 is, Henoch wordt 365 jaar. Hij wordt door God opgenomen. Lamech (nederige) wordt geboren als Metuselach 187 is, Metuselach wordt 969 jaar. Noach (troosten) wordt geboren als Lamech 182 is, Lamech wordt 777 jaar.

In deze opsomming vinden we ineens een klein regeltje, die je zo over het hoofd ziet.  In de Bijbel staat: “Henoch wandelde met God, en hij was niet meer, want God had hem opgenomen.”

Ook in het nieuwe testament wordt Henoch genoemd als een geloofsheld in Hebreeën 11, er staat: “Door het geloof is Henoch weggenomen zodat hij de dood niet zag, en hij werd niet meer gevonden, want God had hem weggenomen. Want vóórdat hij werd weggenomen, is van hem getuigd, dat hij Gode welgevallig was geweest.”

En in Juda 1 blijkt Henoch een profeet te zijn geweest die het volk wilde waarschuwen. “Henoch, de zevende vanaf Adam, heeft geprofeteerd toen hij zei: ‘Ik zie de Heer komen met zijn heilige tienduizendtallen om over allen zijn vonnis uit te spreken; alle goddeloze zondaars zal hij veroordelen voor alle goddeloze daden die ze in hun goddeloosheid bedreven hebben en voor de harde woorden waarmee ze Hem hebben beledigd.’ “

We zien dat de afstammelingen van Seth , de “zonen van God” zich toch gingen vermengen met de dochters uit de familielijn van Kaïn. Hieruit worden geweldenaars geboren en de zonde en het  geweld neemt hand over hand toe. De Here heeft verdriet dat de mensen kiezen voor zonde en de dood en niet kiezen voor een band met Hem. “Het smartte Hem in zijn hart.”

Wat ook wel eens wordt gezegd is dat er een verborgen boodschap in deze opsomming van 10 namen zit. Zet je de betekenissen achter elkaar dan krijg je.


De mens is aangewezen om een sterfelijk mens van verdriet te zijn maar de Glorie van God zal neerdalen, toegewijd doorboord en de nederige zal Hij troosten

Hierin zie je weer het plan van God verstopt in namen. Er is hoop er komt een Trooster. Gods plan gaat door!

-------------------------
P.S.

Ik ben ook de betekenis van de 6 nakomelingen van Kaïn gaan opzoeken.

Kaïn is de eerstgeborene van de mensen. Zijn naam betekent 'bezit', 'verworven'. Eva juicht het uit. Ik heb het leven geschonken aan een man. Kaín wordt landbouwer. Zijn werken zijn boos en hij wil niet naar God luisteren. Wat een verschil met Abel dat 'damp' betekent.

Zijn stamboom bestaat uit 6 namen. Kaïn verwekte Henoch, Henoch verwekte Irad, Irad verwekte Mehujaël, Mehujaël verwekte Lamech en Lamech verwekte bij twee vrouwen nog eens 4 kinderen

Als je de namen achter elkaar zet krijg je:
Verworvene, toegewijd, draak, geslagen mens en god, verzoeker mens en god en arm gemaakt.

Je zou er zo weer een zin van kunnen maken. Maar dit wordt geen positieve zin.





1 opmerking:

  1. Met interesse gelezen. Ik ben trouwens een familiestamboom liefhebber. je komt soms de raarste dingen tegen. Ik zou ook zoveel meer van hen willen weten.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...