vrijdag 22 maart 2019

15. Mozes, de uittocht

"De volgende dag zag Johannes Jezus naar zich toe komen en hij zei: Zie het Lam van God, Dat de zonde van de wereld wegneemt!"

Mozes en Aäron vragen de Farao om het volk te laten gaan maar de Farao wil de Israëlieten niet laten gaan en er volgen tien plagen. Telkens verhardt God het hart van de Farao en zodra de plaag over is komt hij terug op zijn afspraken. Het bloedwater, de kikkers, de muggen, de steekvliegen, de veepest, de zweren, de hagel en de drie dagen dichte duisternis. De Farao laat ze niet gaan, zelfs zijn dienaren smeken hem om het volk toch te laten gaan. Iedereen heeft door dat hij tegen God zelf vecht. 

Dan komt de tiende plaag de dood van alle eerstgeborenen van mens en dier. God geeft zijn volk de opdracht om op de eerste dag ven de eerste maand een eenjarig geiten- of schapenbok te nemen en  het op de veertiende dag te slachten en het bloed met een takje hysop aan de beide deurposten en de bovendorpel aan te brengen. God zal alle eerstgeborenen treffen, behalve als hij het bloed van het lam ziet, dan zal Hij voorbijgaan. (Daar komt het Engelse woord Passover vandaan.)

Deze gebeurtenis wordt nog altijd met het Pesachfeest gevierd. Het feest dat ook Jezus vlak voor Zijn sterven met zijn discipelen vierde (avondmaal). Deze uittocht uit Egypte is een voorafbeelding van het werk van Jezus. Hij is het Paaslam dat de zonden der wereld op zich nam. De beker wijn als teken van Zijn bloed en het ongezuurde brood (zondeloos) als Zijn lichaam.

"En terwijl zij aten, nam ​Jezus​ brood en toen Hij het gezegend had, brak Hij het en gaf het hun en zei: Neem, eet, dit is Mijn lichaam. En Hij nam de drinkbeker en nadat Hij gedankt had, gaf Hij hun die en zij dronken er allen uit. En Hij zei tegen hen: Dit is Mijn bloed, het bloed van het nieuwe verbond, dat voor velen vergoten wordt." (Marcus 14)

Jezus verlost ons van de slavernij van de zonde. Zijn bloed is als het ware door het geloof aangebracht op de deur van ons hart. Hij wordt op de veertiende dag van het Pesachfeest gedood. Precies om 15:00 's middags op het moment dat het paaslam in de tempel wordt geslacht. Ook van het lam mocht geen been worden gebroken. Jesaja had dit al honderden jaren eerder geprofeteerd over de Messias. 

Wij dwaalden rond als schapen, ieder zocht zijn eigen weg; maar de ​wandaden​ van ons allen
liet de HEER op hem neerkomen. Hij werd mishandeld, maar verzette zich niet en deed zijn mond niet open. Als een schaap dat naar de slacht wordt geleid, als een ooi die stil is bij haar scheerders
deed hij zijn mond niet open. Door een onrechtvaardig vonnis werd hij weggenomen.
Wie van zijn tijdgenoten heeft er oog voor gehad? Hij werd verbannen uit het land der levenden,
om de ​zonden​ van mijn volk werd hij geslagen. Hij kreeg een ​graf​ bij misdadigers, zijn laatste rustplaats was bij de rijken; toch had hij nooit enig ​onrecht​ begaan, nooit bedrieglijke taal gesproken. Maar de HEER wilde hem breken, hij maakte hem ​ziek. Hij offerde zijn leven voor hun schuld, om zijn nageslacht te zien en lang te leven. En door zijn toedoen slaagde wat de HEER wilde. Na het lijden dat hij moest doorstaan, zag hij het licht en werd met kennis verzadigd.
Mijn rechtvaardige dienaar verschaft velen recht, hij neemt hun ​wandaden​ op zich. Daarom ken ik hem een plaats toe onder velen en zal hij met machtigen delen in de buit, omdat hij zijn leven prijsgaf aan de dood en zich tot de zondaars liet rekenen. Hij droeg echter de schuld van velen en nam het voor zondaars op. (Jesaja 53)

Hier een linkje hoe je zelf witte donderdag kan vieren met kinderen

en een linkje voor het vieren van de stille week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...