woensdag 20 maart 2019

13. Jozef, brood des levens

"Hij riep een hongersnood over het land af, Hij liet het volledig aan brood ontbreken. Hij zond een man voor hen uit: Jozef​ werd als ​slaaf​ verkocht. Men drukte zijn voeten vast in de boeien, hijzelf kwam in de ijzers. Tot de tijd dat Zijn woord uitkwam, heeft de ​belofte​ van de HEERE hem gelouterd. De ​koning​ stuurde boden en liet hem vrij, de heerser van de volken liet hem los. Hij stelde hem aan tot heer over zijn ​huis, tot heerser over al zijn bezit, om zijn vorsten zijn wil op te leggen en zijn ​oudsten​ wijsheid te leren. Daarna kwam Israël in ​Egypte" (Psalm 105)

Eén van de mooiste verhalen uit het oude testament vindt ik het verhaal van Jozef. Deze lievelingszoon van Jacob wordt gehaat door zijn broers. Op 17 jarige leeftijd wordt hij door zijn broers voor 20 zilverlingen verkocht aan slavenhandelaars. Via een lange omweg komt hij  uiteindelijk terecht aan het hof van de Farao. Omdat hij, met Gods hulp, dromen kon uitleggen. Hij kreeg van God de uitleg dat er zeven jaren overvloed en zeven jaren van hongersnood zouden komen. Jozef gaf de Farao het advies om in de zeven jaar van overvloed een deel van de graanoogst op te slaan in grote schuren. Als na zeven jaar hongersnood toeslaat mag Jozef het graan verkopen aan de hongerige volken. Ook zijn broers komen graan kopen maar zij herkennen hem niet. Jozef herkent ze wel. Uiteindelijk maakt hij ze bekent dat hij, Jozef,  hun broer is.

"Jozef zei tegen zijn broers: Kom toch dichter bij me! En zij kwamen dichterbij. Toen zei hij: Ik ben Jozef, jullie broer, die jullie naar ​Egypte​ verkocht hebben. Maar nu, wees niet bedroefd en laat jullie ogen niet in toorn ontvlammen omdat jullie mij hiernaartoe hebben verkocht, want God heeft mij vóór jullie uit gezonden tot behoud van jullie leven."

"Jullie hadden kwaad tegen mij in de zin, maar God heeft dat ten goede gekeerd, om te bewerken wat er nu gebeurt: dat een groot volk in leven blijft. Wees dus niet bang."

God gebruikt deze slechte daden van Jozefs broers om Zijn alomvattende plan uit te voeren. Het was Gods zelf die Jozef vooruit stuurde om hun leven te redden. Gods plannen worden niet bepaald door ons handelen. Zo kon hij redder van vele mensen worden en van de mensen van brood voorzien. Hier zie je dat ook Jozef een beeld is van Jezus, het brood des levens. Onze slechte plannen konden Gods plannen niet dwarsbomen. Hij is 'vooruit' gestuurd. 'In alles is Hij de eerste geworden.' (kol 1:15)

"Wij weten nu, dat God alle dingen doet medewerken ten goede voor hen, die God liefhebben, die volgens zijn voornemen geroepenen zijn."(Romeinen 8:28)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...