donderdag 14 maart 2019

8. Melchizedek, voor eeuwig koning/priester van de Allerhoogste God

Christus daarentegen is aangetreden als hogepriester van al het goede dat ons is toebedacht: hij is door een indrukwekkender en volmaakter tent – die niet door mensenhanden gemaakt is en niet behoort tot onze schepping – voor eens en altijd het hemelse heiligdom binnengegaan, en dan niet met bloed van bokken en jonge stieren maar met zijn eigen bloed. Zo heeft hij een eeuwige verlossing verworven. (Hebreeën 9)
Lot gaat in Sodom wonen maar wordt tijdens een oorlog krijgsgevangen gemaakt. Vier koningen winnen het van vijf koningen. Maar Abram gaat zich ermee bemoeien om zijn neef te bevrijden en met een klein legertje, van 318 mannen, verslaat Abram het leger van de vier koningen en bevrijdt Lot met een grote buit.

 Na de overwinning staat er iets vreemds. Melchizedek, de koning van Salem(Jerusalem), die priester was van de Allerhoogste God, kwam met brood en wijn (het lijkt een soort avondmaal) voor Abram en zijn mannen. 

Melchizedek wordt gezien als het beeld van Jezus. Zijn naam betekent koning van gerechtigheid en hij was koning van Salem(Vrede). Er staat verder niets over deze priester. Er staat over hem geen oorsprong of levenseinde beschreven. Maar deze man aanbad dezelfde God als Abram. Hij zegent Abram met de woorden: "God, de Allerhoogst, de Schepper van hemel en aarde, moge u zegenen, Abram. En geprezen zij God, die uw vijanden het onderspit heeft laten delven."

Melchizedek is de eerste priester/koning die in de Bijbel voorkomt. Melchizedek komt in het oude testament nog één keer voor. Zijn naam wordt aangehaald in een profetie over de Messias. In Psalm 110: 4 er staat:
De HEER heeft gezworen, en komt op zijn eed niet terug:
‘Je bent priester voor eeuwig,
zoals ook Melchisedek was.’
5De Heer aan uw rechterhand
verplettert koningen op de dag van zijn toorn.

Abraham geeft een tiende van de buit. Zelf weigert Abram om een deel van de buit te nemen. Hij wil niet dat de goddeloze koning van Sodom kan zeggen dat hij Abram rijk heeft gemaakt. Abram vertrouwt op God die werkelijke rijkdom schenkt.

In Hebreeën wordt nog meer over deze Melchizedek verteld. Bij de Israëlieten mochten alleen de afstammelingen van Aaron priester worden en Jezus 'stamde' af van Juda. De zoon van David, een geslacht van koningen. Uit dat geslacht konden geen priesters komen. Daarom staat er dat Jezus een hogepriester is naar de ordening van Melchizedek. Jezus is koning en hogepriester voor eeuwig zoals ook Melchizedek dat was. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...