maandag 11 maart 2019

5. Noach, oordeel en redding

En gelijk het geschiedde in de dagen van ​Noach, zó zal het ook zijn in de dagen van de Zoon des mensen: zij aten, zij dronken, zij huwden, en zij werden ten ​huwelijk​ genomen tot op de dag, waarop ​Noach​ in de ark ging en de zondvloed kwam en allen verdelgde.
(Lucas 17:26)
God heeft verdriet over alles wat de mensen doen. Hun ​hart​ bracht alleen maar boze plannen voort. Er staat: "...al wat leeft had zijn weg op de aarde verdorven." Alles wat leefde was boosaardig en gewelddadig geworden. Het was niet meer leefbaar. Het smartte Hem in Zijn hart.

Maar Noach vond genade in Gods ogen. Net als bij Henoch staat er over Noach dat hij wandelde met God. Hij was een rechtvaardig en onberispelijk man. God onthult Noach Zijn plannen. Alles wat ademt zal sterven in de vloed. Maar met Noach sluit Hij een verbond. Hij mag een ark bouwen. God geeft hem gedetailleerde instructie's. De lengte, breedte en hoogte maar ook de indeling en het materiaal waarvan de ark gemaakt moest worden. En wat er allemaal mee moet aan dieren en voedsel. Noach en zijn zonen mogen meebouwen aan de redding van hun gezin. Meebouwen aan een nieuwe toekomst, een nieuwe wereld.

Ik zie het zo voor me: Daar lopen ze midden in die eerste wereld vol spot en hoon. "Kijk die gekken nou eens zwoegen met dat hout op hun ruggen. Wat een verspilling en een waanzin om hier midden op het land zo'n enorme boot te gaan bouwen. Waar wou je varen dan?" Dag in, dag uit is Noach een zichtbaar getuigenis. Henoch had de mensen al gewaarschuwd. Er komt een oordeel. Maar niemand, helemaal niemand trekt zich er ook maar iets van aan. Ook van Noach staat er dat hij een prediker der rechtvaardigheid was en de mensen waarschuwde. God wacht met geduld maar als Noach 600 jaar is komt de grote watervloed. Tientallen jaren heeft hij samen met zijn zoons aan de ark gebouwd en nu mogen ze binnengaan. De Heer sluit de deur achter hen. Een jaar lang tot de aarde weer droog is.

God geeft een teken een regenboog. Zijn strijdboog staat op de aarde maar de boog is gericht op de hemel. De pijlen treffen Hemzelf in Zijn Zoon Jezus Christus, die onze zonden op zich nam.


En ook nu bouwen we met het hout op onze rug. In de doop met Christus gekruisigd en opgestaan. We dragen ons kruis en bouwen niet aan een ark van hout maar aan Gods Koninkrijk. Jezus Christus is de ark waarin de mensen gered kunnen worden. Maar ook nu spotten de mensen en willen niet geloven. Maar de Heer heeft nog geduld. In 2 Petrus 3 staat:

Jullie moeten vooral niet vergeten dat er aan het einde van de tijd mensen zullen komen die jullie geloof belachelijk maken. Het zijn mensen die hun eigen slechte verlangens volgen. Ze zeggen: ‘Lang geleden is beloofd dat ​Christus​ terug zou komen. Maar hij is er nog steeds niet! Sinds het begin van de wereld is er nooit iets veranderd.’

De mensen die zo spotten, vergeten met opzet dat de wereld al een keer vernietigd is. Want lang geleden was er al een hemel, en door te spreken maakte God een aarde midden in het water. Later heeft God die wereld vernietigd door het water van de grote overstroming.

En God heeft ook gezegd hoe het zal aflopen met de hemel en de aarde die er nu zijn. Hij heeft besloten om ze te vernietigen met vuur. Dat zal gebeuren op de dag dat hij komt om recht te spreken. Op die dag zullen alle slechte mensen gedood worden.

De Heer heeft geduld
Vrienden, jullie moeten dit niet vergeten: voor de ​Heer​ is tijd iets heel anders dan voor ons. Voor hem is één dag hetzelfde als duizend jaar, en duizend jaar hetzelfde als één dag. De ​Heer​ houdt zich echt aan zijn belofte, ook al beweren sommige mensen van niet. Hij wacht omdat hij geduld heeft met jullie! Hij geeft iedereen de kans om een nieuw leven te beginnen. 
Want hij wil dat iedereen gered wordt.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...