maandag 18 maart 2019

11. Jacob, de ladder

Spr 30:4 Wie is ten hemel opgeklommen, en nedergedaald? Wie heeft den wind in Zijn vuisten verzameld? Wie heeft de wateren in een kleed gebonden? Wie heeft al de einden der aarde gesteld? Hoe is Zijn Naam, en hoe is de Naam Zijns Zoons, zo gij het weet? 

Izaäk trouwt op 40 jarige leeftijd met Rebekka. Pas 20 jaar later wordt er een tweeling geboren. Ezau de oudste en Jacob de jongste. De Heer zegt al voor de geboorte dat de oudste de jongste zal dienen. Ezau wordt een jager en Jacob doet de klusjes rondom huis. Jacob bedriegt zijn broer en neemt zijn eerstgeboorterecht af en steelt de zegen. Izaäk en Rebekka laten Jacob naar oom Laban vertrekken. Daar moet Jacob heen gaan om te vluchten voor zijn broer en een vrouw zien te vinden. Ze willen niet dat Jacob net als Ezau een vrouw uit de omringende volken zal trouwen. Gods plan gaat door via Jacob.

Op weg naar Haran droomt Jacob over een ladder.

Op de aarde was een ladder geplaatst, waarvan de top de hemel raakte, en de ​engelen​ van God klommen daarlangs omhoog en omlaag. De Here stond boven aan die ladder en zei: Ik ben de Here, de God van uw vader ​Abraham​ en de God van Izaäk; dit land waarop u ligt te slapen, zal Ik u en uw nageslacht geven. Uw nageslacht zal talrijk zijn als het stof van de aarde en u zult zich uitbreiden naar het westen, het oosten, het noorden en het zuiden. In u en uw nageslacht zullen alle geslachten van de aardbodem gezegend worden. (Ook Jacob krijgt net zoals Abraham en Izaäk de zegen mee dat in hun nageslacht (Jezus) alle geslachten van de aardbodem gezegend zullen worden.)

In Johannes 1 verteld Jezus iets over zichzelf. Hij vergelijkt zichzelf met een ladder.

"En Hij zei tegen hem: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u allen: Van nu af zult u de hemel geopend zien en de ​engelen​ van God opklimmen en neerdalen op de Zoon des mensen."

Hij is de verbinding tussen de hemel en aarde. Door Zijn gerechtigheid zijn we behouden en is de hemel geopend. Niet door onze goede werken maar alleen door Christus verzoenend sterven is er toegang tot de Vader.

In andere religies gaat het erom dat we door onze eigen goede daden en rituelen de hemel kunnen verdienen. We plaatsen dan als het ware een ladder tegen de hemel en proberen door eigen kracht hogerop te komen. Bij het Christendom is het precies andersom. God plaatst de ladder en komt naar ons toe. Onze redding is Zijn genade. Hij heeft het voor ons volbracht en daarom mogen wij zekerheid hebben. Wij zijn uit genade kinderen van God.

"Maar de ​gerechtigheid​ uit het geloof spreekt aldus: Zeg niet in uw ​hart: Wie zal ten hemel opklimmen? namelijk om ​Christus​ te doen afdalen; of: Wie zal in de afgrond nederdalen? namelijk om ​Christus​ uit de doden te doen opkomen....Want indien gij met uw mond belijdt, dat ​Jezus​ ​Heer​ is, en met uw ​hart​ gelooft, dat God Hem uit de doden heeft opgewekt, zult gij behouden worden." (Romeinen 10)

Ook in dit verhaal uit het oude testament zien we weer een stukje van Gods reddingsplan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...